YAMALI VE SÜTBEYAZ DOLAPÇILARIM (DENİZLİ)

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan umut coşkun
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 145
  • Görüntüleme Görüntüleme 30K
Umut kardeşim size ispat yapmam için lütfen tartışma yerinde cevap verirken resim eklemeyide koyunda ispat edelim tartışalım.Koymamışsınız resim eklemeyi cevap verirken ne diyecem sözde olmuyor bu iş.Bir zahmet.Yoksa elinizdeki iyi veya kötü ona lafım yok lafım şekle ve şemale ayrıca ırka koyun resim eklemetyi tarihçesini yazayım size.Hem 38 yaşındayım siz bir asırmı yaşadınızda bu kuşları bir asırdır besliyoruz diyosunuz.Ispartamda asırlardır besliyor oynakları siz ne cevap vereceksiniz.Cevap hanesine resim eklemeyi koyunda karşılıklı bilgilendirelim herkesi.

Şimdi Arkadaşlar bu durum böyle değerlendirilmez ve bu şekilde bir yere varılmaz..Daha başlık açıldığında demiştim başka bir forumda bu konu üzerine çok tartışıldı ve hiçbir türlü çözüm sağlanamadı.Aksine herkez birbirini kırdı üzdü.Bende konuya dahil oldum bende düşüncelerimi söyledim burda da kendi düşüncemi söyleyim.
Şimdi Dolapçı güvercinine belli bir standart getirilmiş ve getiren Türkiye'nin önde gelen dolapçı uzmanları.Demişler ki ayak uzunluğu şu olması lazım boyu şu olması lazım tozluk olmaması lazım Vs. Vs. bu keşifleri yaparkende demişler ki göz renkleri aşırı beyaz olmucak aşırı kırmızı olmucak ve siyah olmucak.
Yamalı ve beyazlara baktığımızda göz renkleri koyu renk.Bu standartları getiren Dolapçı uzmanlarından bazıları diyor ki, evet yamalılar ve veyazlar dolapçıdır.Bana göre fikir ayrılığı burda başlıyor.Bende diyorum ki, o zaman starndartları getirirken neden göz renklerine koyu rengi dahil etmediniz ?Bakın ben dolapçıdır değildir demiyorum.Ne yerde ne de havada gördüm.Bilmediğim bir konu üzerinde kesinlikle yorum yapmam.
Şahsım adına Bu standartları getiren ekibi sorumlu tutuyorum.Bütün tartışmaların özünde bu ayrıntı yatıyor.

Murat Eralp' Alıntı:
Umut kardeşim size ispat yapmam için lütfen tartışma yerinde cevap verirken resim eklemeyide koyunda ispat edelim tartışalım.Koymamışsınız resim eklemeyi cevap verirken ne diyecem sözde olmuyor bu iş.Bir zahmet.Yoksa elinizdeki iyi veya kötü ona lafım yok lafım şekle ve şemale ayrıca ırka koyun resim eklemetyi tarihçesini yazayım size.Hem 38 yaşındayım siz bir asırmı yaşadınızda bu kuşları bir asırdır besliyoruz diyosunuz.Ispartamda asırlardır besliyor oynakları siz ne cevap vereceksiniz.Cevap hanesine resim eklemeyi koyunda karşılıklı bilgilendirelim herkesi.

şimdi murat bey öncelikle yazılanları düzgün okumuyosunuz sanırım ben bir asır yaşadığımı yazmadım zaten sülalem bir asırdır besliyor diye bir ibare kullandım,bu kuşlar ne ile kırmadır ozaman bizi örneklemelerle bilgilendirin bizde bilgilenelim,bu kuşlar hakkında ne biliyosunuz da dolapçı değiller diyosunuz hadi anlatın ben 30 yaşındayım babam 68 yaşında ve dedem yaşamış olsaydı 114 yaşında olacaktı yamalıları dedemde beslemiş babamda beslemiş ben şimdi ailemden gelen bu kuşlara dolapçı dememeliyimde sizce ne demeliyim.Altınbaşlar ve kırmızıçiller yada çil arap ve gök vs. gibi kuşlar nelerden çıkmış renk olarak bana bunları anlatabilirmisiniz,murat bey bu işler yok bu böyle değildir demekle olmuyo açıklamak gerekiyo sende açıkla bizde saygı duyalım.Denizli azmanını bilirmisin belirli bir standartları vardır ve denizlili yetiştiriciler bilir,yamalı ve beyaz dolapçılarıda denizlili yetiştiricilerbilir ve öylede kalacaktır.ıspartadan hakkı ustamız bizzat denizlide iskender damgacıya ait yamalı ve beyazları havada izlemiştir ve asla kırma oldukları söylenmemiştir aksine DOLAPÇI olduklarına kanaat getirilmiştir.Bu kuşların kırmaları var hemde orjinallerinde fazla bunuda inkar etmiyoruz döneklerle kıranlar var ama başka hiçbir kuşla kırılmamıştır.Birgün misafirim olun size bu kuşları havada izleteyim,önder arkadaşımında dediği gibi dolapçı masa kuşu değil hava kuşudur.

dolapçı tüzüğü bildiğim kadarıyla DENİZLİ li kuşçular çıkardı, ve dolapçı kuşunda bulunması gereken tüm özellikleri ayrıntılarıyla yazdılar. aşağıda eklediğim bir bölümde
DOLAPÇI IRKI GÜVERCİNLERİN FİZİKİ STANDARTLARI

Kafa : Yılan kafa tabir edilen, iri olmayan, köşesiz, alın çıkıntısız bir yapıya sahiptir.
Bilekler : Paça bulunmaz, bilek içinde çok ince bir tüy inmesi görülebilir.
Kuyruk : 14 - 16 telekli kuyruk kanat uçlarından az farkla bitmelidir.
Bel Üstü : Kuyruküstü yağ bezesi kabul edilmez.
Gözler : Pembe çerçeveli beyaz ve çakır olmayan koyu renk harici pür beyaz, sarı, kırmızı gözler kabul edilmez

niye peki bu yamalılar denizilinin dolapçı tüzüğünde belirtilmemiş, kafa karşıtaran yer burası ne görselde var nede anlatılan makalelerde geçyior.

dushekimi' Alıntı:
dolapçı tüzüğü bildiğim kadarıyla DENİZLİ li kuşçular çıkardı, ve dolapçı kuşunda bulunması gereken tüm özellikleri ayrıntılarıyla yazdılar. aşağıda eklediğim bir bölümde
DOLAPÇI IRKI GÜVERCİNLERİN FİZİKİ STANDARTLARI

Kafa : Yılan kafa tabir edilen, iri olmayan, köşesiz, alın çıkıntısız bir yapıya sahiptir.
Bilekler : Paça bulunmaz, bilek içinde çok ince bir tüy inmesi görülebilir.
Kuyruk : 14 - 16 telekli kuyruk kanat uçlarından az farkla bitmelidir.
Bel Üstü : Kuyruküstü yağ bezesi kabul edilmez.
Gözler : Pembe çerçeveli beyaz ve çakır olmayan koyu renk harici pür beyaz, sarı, kırmızı gözler kabul edilmez

niye peki bu yamalılar denizilinin dolapçı tüzüğünde belirtilmemiş, kafa karşıtaran yer burası ne görselde var nede anlatılan makalelerde geçyior.

mehmet arkadaşım dolapçı tüzüğünde örnek gösterilen kuş çil köstüme sahip kuş örnek olarak çil kostümdeki dolapçı alınmıştır standartlara uygunluğu çok yüksek oranda olduğu için ve o kuşta Denizli de beslenen dolapçı olduğu için yamalı kuşu örnek alırsak yukarıda yazılan özelliklere birebir uymaktadır şimdi benim anlamamış olduğum Denizliye has olan ve denizlide herkezin bildiği ve dolapçı diye beslediği kuşu sizler ne olarak görüyosunuz ben onu anlamış değilim.

Ekli dosyalar

• DSCN0816.webp
    DSCN0816.webp
    908.6 KB · Görüntüleme: 1,033
Resimde görülen bu yamalı kuşta

kafa: yılan kafa,iri olmayan ve köşesiz bir yapıya sahiptir.

Bilekler: paça yada tozluk yok.

Kuyruk: 16 kuyruk teleklidir ve kuyruk kanat uçlarından az farkla bitiyor.

Bel üstü: kuyruk üstü yağ bezesi yoktur.

Gözler: çakır değildir ve koyu renklidir.

Hava performansı: Bağlama dolapları olan burun dikine gelen bir dönüş stili.

Yavru ve yuva sadakatı: Yavrularını ikişer ikişer ve eşit şekilde yeme düşürür,yuva sadakatına gelince 15 km uzaklıktan atılmış ve evine gelmiştir.

Şimdi arkadaşlar bu özellikleri taşıyan kuş Dolapçı değilde nedir sizce bana bunu açıklarmısınız.

ishak Şengül' Alıntı:
Şimdi Arkadaşlar bu durum böyle değerlendirilmez ve bu şekilde bir yere varılmaz..Daha başlık açıldığında demiştim başka bir forumda bu konu üzerine çok tartışıldı ve hiçbir türlü çözüm sağlanamadı.Aksine herkez birbirini kırdı üzdü.Bende konuya dahil oldum bende düşüncelerimi söyledim burda da kendi düşüncemi söyleyim.
Şimdi Dolapçı güvercinine belli bir standart getirilmiş ve getiren Türkiye'nin önde gelen dolapçı uzmanları.Demişler ki ayak uzunluğu şu olması lazım boyu şu olması lazım tozluk olmaması lazım Vs. Vs. bu keşifleri yaparkende demişler ki göz renkleri aşırı beyaz olmucak aşırı kırmızı olmucak ve siyah olmucak.
Yamalı ve beyazlara baktığımızda göz renkleri koyu renk.Bu standartları getiren Dolapçı uzmanlarından bazıları diyor ki, evet yamalılar ve veyazlar dolapçıdır.Bana göre fikir ayrılığı burda başlıyor.Bende diyorum ki, o zaman starndartları getirirken neden göz renklerine koyu rengi dahil etmediniz ?Bakın ben dolapçıdır değildir demiyorum.Ne yerde ne de havada gördüm.Bilmediğim bir konu üzerinde kesinlikle yorum yapmam.
Şahsım adına Bu standartları getiren ekibi sorumlu tutuyorum.Bütün tartışmaların özünde bu ayrıntı yatıyor.

ishak bey

Standartları getiren arkadaşlarımız koyu rengi dahil etmişlerdir,tüzüğü açıp dikkatli olarak okursanız görebilirsiniz.

saygılar

Umutçum, bu konu üzerinde senelerdir süren tartışmalar bitmedi, zannediyorum ki bizde bir o kadar burda bu hakkında konuşsak inan uzlaşamayız.Herzaman söylüyorum şahsım adına Yamalı ve beyazlar için Dolapçıdır değildir tartışmasına kesinlikle katılmıyorum.
Eğer kendimce yorum yapıcaksam, Sayın iskender Damgacı abimizde yığınla Dolapçı olduğunu biliyorum ve kendinde bir tane yamalı ve beyazınında olmadığını biliyorum.Zaten yönetici olduğu bir forumda bizzat kendisi söylemiştir.
Ayrıca şu soruyuda kendime sormadan geçemiyorum, Eğer Yamalı ve beyazların Performansı çok iyi olsaydı nesli tükenmek üzere olan bir renk değilde kırmızılar maviler Karalar gibi çoğunlukta olmazmıydı ?..Üstelik denizlide bile 100 Kümeste Max. 5 - 10 Kişide vardır yoktur diyorlar denizlideki yetiştiricilerimiz..Şimdi yorumu sana bırakıyorum Sence bu ayrıntılar başka yörelerdeki dolapçı yetiştiricileri tarafından olumsuz olarak değerlendirilmez mi ?
Rica ediyorum. Umutçum beni yanlış anlama.Bu sözlerim sana değil Yamalı ve beyaz konusunda düşüncelerimi söylüyorum sadece..

ishak Şengül' Alıntı:
Umutçum, bu konu üzerinde senelerdir süren tartışmalar bitmedi, zannediyorum ki bizde bir o kadar burda bu hakkında konuşsak inan uzlaşamayız.Herzaman söylüyorum şahsım adına Yamalı ve beyazlar için Dolapçıdır değildir tartışmasına kesinlikle katılmıyorum.
Eğer kendimce yorum yapıcaksam, Sayın iskender Damgacı abimizde yığınla Dolapçı olduğunu biliyorum ve kendinde bir tane yamalı ve beyazınında olmadığını biliyorum.Zaten yönetici olduğu bir forumda bizzat kendisi söylemiştir.
Ayrıca şu soruyuda kendime sormadan geçemiyorum, Eğer Yamalı ve beyazların Performansı çok iyi olsaydı nesli tükenmek üzere olan bir renk değilde kırmızılar maviler Karalar gibi çoğunlukta olmazmıydı ?..Üstelik denizlide bile 100 Kümeste Max. 5 - 10 Kişide vardır yoktur diyorlar denizlideki yetiştiricilerimiz..Şimdi yorumu sana bırakıyorum Sence bu ayrıntılar başka yörelerdeki dolapçı yetiştiricileri tarafından olumsuz olarak değerlendirilmez mi ?
Rica ediyorum. Umutçum beni yanlış anlama.Bu sözlerim sana değil Yamalı ve beyaz konusunda düşüncelerimi söylüyorum sadece..

selamlar

ishak bey iskender damgacıda yamalı ve beyaz yok doğrudur ama daha önceleri kendisinde mevcuttu.Şimdi bizim çabalarımızda neslini tüketmemek azmanın orjinali denizlide çok az kişide mevcut ve neslini tüketmemeye çalışıyoruz bundan uzun yıllar önce denizliye döneklerin girmesi diğer kuşlarımızın neslinin tükenmek üzere olmasına sebep olmuştur.çil,arap,gök v.s kostümdeki kuşlar toplu şekilde denizliden başka şehirlere nakil olmuştur.Yamalı kuşlardaki performansın olmadığınıda nerden çıkardınız bütün yönleriyle diğer birçok dolapçıya kafa tutabilirler.Birkaç yıl önce düzenlenmiş olan dolapçı performans yarışmasında Denizliden muhammet ocakoğluna ait beyaz köstümdeki dolapçı 50 yi geçik dolapçının içersinden bunların içinde çil,arap,altınbaşlarda mevcut 1. olarak evine gelmiştir.Şuanda ise 100 kümesten 40 ında yamalı kostüme sahip dolapçılar görmek mümkündür.

Umut kardeşim siz bu işlerin içindesiniz benim Bursadan bunları öğrenme şansım yok.Demekki Muhammet abideki Beyaz gerçektende dolapçının tüm özelliklerini taşıyormuş ki birinci olmuş.Acaba Muhammet abininki gibi Denizli ve türkiyede kaç tane beyaz dolapçı mevcut ? Önemli olan bu..Ben herzaman diyorum, ben Dolapçıdır değildir tartışmasına katılmam.Akıllarda takılan diğer Postumda da belirttiğim gibi Neden yamalı ve Beyazların nesli tükendi?..Bilinçsiz eşlemelerden mi ? Performanstan mı ? Damardan mı ? 9 kusurlu hareket yaptıkları için mi ?
Tekrar söylüyorum Umutçum samimiyetime inan kesinlikle yargılamıyorum sadece düşüncelerimi aktarıyorum.
Ve bu konu hakkındaki Son Mesajım.

Herkeze SAYGILAR..

ishak Şengül' Alıntı:
Umut kardeşim siz bu işlerin içindesiniz benim Bursadan bunları öğrenme şansım yok.Demekki Muhammet abideki Beyaz gerçektende dolapçının tüm özelliklerini taşıyormuş ki birinci olmuş.Acaba Muhammet abininki gibi Denizli ve türkiyede kaç tane beyaz dolapçı mevcut ? Önemli olan bu..Ben herzaman diyorum, ben Dolapçıdır değildir tartışmasına katılmam.Akıllarda takılan diğer Postumda da belirttiğim gibi Neden yamalı ve Beyazların nesli tükendi?..Bilinçsiz eşlemelerden mi ? Performanstan mı ? Damardan mı ? 9 kusurlu hareket yaptıkları için mi ?
Tekrar söylüyorum Umutçum samimiyetime inan kesinlikle yargılamıyorum sadece düşüncelerimi aktarıyorum.
Ve bu konu hakkındaki Son Mesajım.

Herkeze SAYGILAR..

selamlar

ishak kardeşim ben seni yanlış anlamıyorum kırıcı bir şekilde sende konuşmuyosun bende konuştuğumu zannetmiyorum sadece tatlı bir tartışma ve bu kuşları her ne olursa olsun dolapçı olduğuna inanmayanlara anlatmaya çalışıyorum evet malesef bu kuşlar bilinçsiz şekilde eşlemelerden ve dediğim gibi çoğunluğun dönek kuşlara yönelmesinden nesli tükenme tehlikesine girmiştir ama ne mutlu ki bilinçli arkadaşlarımız bu riski birazda olsa ortadan kaldırmıştır.Eğerki yapmış olduğum yorumlarda sizleri kırdımsa kusuruma bakmayın.

saygılar

Umut kardeş tekrar merhaba süt beyazların resimlerini yeni gördüm evet tümü çok güzel emeğin yağlı olsun derler bizim oralarda.
Bu arada ısparta, denizli dolapçı, oynak süt beyaz olurmu yamalı olurmu 12 tel mi olur 14-16 tı mı olur.amma da tartışılmış. tartışmak öğrenmek gayet yararlı olur ama asla olmaz diyenlere de katılmıyorum. senin bir cevabın var bende oradan gireyim. ''altınbaşlar kırmızı çiller nereden çoğaldı öyleyse diye.'' dolapçı da sütbeyaz da olur yamalı da olur arkadaşlar herhalde denizli güvercin evi derneğinin resim bölümünde sütbeyaz ile yamalıları göremedi de ondan bu şekilde tepkiler veriyolar. asla asla dememek lazım bildiğiniz hiç bişeyin kesin olduğunu söylemeyin çünkü gelip görünce vay be buda varmış dersiniz.
başka bi sürü forumda bu tartışmalar yapıldı bizden çok daha ilgili bilgili arkadaşlar cevap yazdı örnekler verdi tartışma bitmedi. yazın gelip yamalı dolapçılara bi bakmak isterim umut kardeş onu bunu boşver.

necdetakosman' Alıntı:
Umut kardeş tekrar merhaba süt beyazların resimlerini yeni gördüm evet tümü çok güzel emeğin yağlı olsun derler bizim oralarda.
Bu arada ısparta, denizli dolapçı, oynak süt beyaz olurmu yamalı olurmu 12 tel mi olur 14-16 tı mı olur.amma da tartışılmış. tartışmak öğrenmek gayet yararlı olur ama asla olmaz diyenlere de katılmıyorum. senin bir cevabın var bende oradan gireyim. ''altınbaşlar kırmızı çiller nereden çoğaldı öyleyse diye.'' dolapçı da sütbeyaz da olur yamalı da olur arkadaşlar herhalde denizli güvercin evi derneğinin resim bölümünde sütbeyaz ile yamalıları göremedi de ondan bu şekilde tepkiler veriyolar. asla asla dememek lazım bildiğiniz hiç bişeyin kesin olduğunu söylemeyin çünkü gelip görünce vay be buda varmış dersiniz.
başka bi sürü forumda bu tartışmalar yapıldı bizden çok daha ilgili bilgili arkadaşlar cevap yazdı örnekler verdi tartışma bitmedi. yazın gelip yamalı dolapçılara bi bakmak isterim umut kardeş onu bunu boşver.

selamlar

Necdet kardeşim merhaba saolun seninde emeğin yağlı olur inşaallah,tartışmalar yıllardır devam ediyo ama maalesef kimseye anlatamadık,özellikle murat eralp bey bu kuşlar dolapçı deyil diyip ortadan çekilmesinede bi anlam veremiyorum,eğer ortaya bi tartışma atıyosan bunu açıklıycaksın.Buyur gel kardeşim herzaman beklerim bu kuşları birde havada izleteyim,emin ol çil vs. dolapçılardaki dolabı aratmıycaklar.

saygılar

selamlar

geçen gün bahsetmiş olduğum sütbeyaz dolapçının resmini koymak istedim gece 01:30 da pamukkaleden yağmurlu havada atılmış ve 1. olarak evine dönmüştür.içlerinde çil,arap altınbaş v.s kostümlü kuşlarda vardı.

saygılar

Ekli dosyalar

• beyaz.webp
    beyaz.webp
    52.9 KB · Görüntüleme: 1,143
Pamukkaleden atılan dolapçıları biliyorum evet. birinci gelen kuşu ve seni de tebrik ederim bu arada kuşlarını daha önce gece denemelerinde kullandın mı yoksa ilk kez atınca mı geldi o olayı okuduğumda pamukkaleden gece gelme meselesinde bunu merak etmiştim birde evin bulunduğu yerin ışıkları açıkmıydı yoksa karanlıkta mı gelmiş. zaten dolapçının en çok evine olan sadakatine hastayım. sağlıcakla kal.

necdetakosman' Alıntı:
Pamukkaleden atılan dolapçıları biliyorum evet. birinci gelen kuşu ve seni de tebrik ederim bu arada kuşlarını daha önce gece denemelerinde kullandın mı yoksa ilk kez atınca mı geldi o olayı okuduğumda pamukkaleden gece gelme meselesinde bunu merak etmiştim birde evin bulunduğu yerin ışıkları açıkmıydı yoksa karanlıkta mı gelmiş. zaten dolapçının en çok evine olan sadakatine hastayım. sağlıcakla kal.

selamlar

yanlış anlaşılma olmasın kardeşim kuş muhammet ocakoğluna aittir,gece evet kuşlarımdan birkaçını saldım şehir merkezinden 10 km mesafe var arada benim gece atmış olduğum kuşlarım sokak lambalarının sayesinde evinin yakınındaki yüksek binaya konmuş sabahına da evine gelmiştir. Resimdeki gece pamukkaleden salınan kuşta öyle evine sabahın erken saatlerinde gelmiştir.

saygılarımla

Evet tekrar geldim.hayır dolapçı değil diyerek çekilmiyorum aradan.Bu hayvanlar dolapçı değil dedim doğruçNeden çünkü biz beyaz ve yamalılara dolapçı demedik.Çok selanik ve dönekle kırılan örneklemeler mevcut bu tazda.Bizim yörenin kuşunun asıl adı oynaktır.Ama her nedense sonradan genelleme olarak dolapçıya çıktı.Bakın şimdi ekleyeceğim resimler bizim kuşumuz.Yani oynak has oynak.Ama sizdeki beyaları ve yamalıları nasıl oluyorda dolapçı sınıfına sokuyorsunuz.O zaman şöyle deyin bu yöresel olarak böyle diyoruz.Bizdede kır boyun yamalılar veya düz beyazlar var ama dolapçı demeyiz.Şizde bunları neyle eş tutup aldınız.Bakın resimlere hiç tutuyormu birbirlerini şekil ve şemal olarak.Mümkün değil.İnşallah sizinde <ıspartaya yolunuz düşerse lütfen gelinde birde ben uçurayım bakın akıl ve oyun nasıl.Mümkün değil benzerlik olacağını sanmıyorum.Tabi bu benim görüşüm.Sonuçta bu bir sevdaisim şu veya bu olabilir.Ama bende bir bilinçli yetiştirici olarak soya baktığımda ne şekil ne başka bir şey arada en ufak benzerlik kuramadım doğrusu.

Ekli dosyalar

• kuş araba 084.webp
    kuş araba 084.webp
    2 MB · Görüntüleme: 1,073
  • kuş araba 085.webp
    kuş araba 085.webp
    1.8 MB · Görüntüleme: 1,152
  • kuş araba 091.jpg
    kuş araba 091.jpg
    0 bayt · Görüntüleme: 1,002
devam

Ekli dosyalar

• kuş araba 093.webp
    kuş araba 093.webp
    1.7 MB · Görüntüleme: 1,129
  • kuş araba 094.webp
    kuş araba 094.webp
    1.7 MB · Görüntüleme: 1,063
  • kuş araba 098.webp
    kuş araba 098.webp
    949.5 KB · Görüntüleme: 1,168
devam şimdi bana şu resimlerime bakıpta bu hayvanlarla sizin beyaz yamalı ve kırboyunların ne alakası var bir söyleyebilirmisiniz.Döneklerde oyun var veya kelebeklerdede ama dolapçı değil.Demek istediğim aslında dolapçı terimi genelleme yapılmış.Yani biz oynak diye diretirken Denizli kalkmış veya ege dolapçı demiş yok sizden çıktı yok bizden çıktı işte ben buna karşıyım.Ispartamın has kuşu bunlardır.Bu kuşlarım.İşte varsa itirazı olan buyursun.ama yine söylüyorum sanırım sizde genelleme yaparak yada yöresel olarak kuşlarınıza dolapçı dendi gitti.Kuşlara benim lafım yok güzeldir,akıllıdır lafım isme.Yoksa her yetiştiricinin bir sevdası var ve ben şahsen her yetiştirici kardeşimin sevdasına canı gönülden saygılıyım.Teşekkürler.

Ekli dosyalar

• kuşlarım%20003[1].webp
    kuşlarım%20003[1].webp
    37.2 KB · Görüntüleme: 1,061
  • Resim%20030[1].webp
    Resim%20030[1].webp
    59.4 KB · Görüntüleme: 1,069
  • Resim%20009[1].webp
    Resim%20009[1].webp
    68.9 KB · Görüntüleme: 1,075
Siz Isparta haricinde hangi şehirde kuş izlediniz (şehir ve isim veriniz lütfen) Murat bey. Sanırım izlememişsiniz ki şu dolapçı değil bu dolapçı değil diye kesin konuşabiliyorsunuz.

Verdiğimiz kuşları başka şehirlerde izlememize gerek yok hüseyin bey.Başkaları gibi buradan götürüp götürüpte bizim kuşlarımız diye sahiplenmiyoruz.Hem konu yamalı ve beyazlar.Attığım resimlerime bakın sonra konuşun.Konuyu saptırmayın.Ben başka şehirlere kuş seyretmeye gitmem.Seyrettirmeye getiririm.İşte buda kalite farkı.Teşekkürler.

Ayrıca şunuda belirteyim bu tartışmayı açan arkadaşa teşekkür edrim.En azından her kes bu konu hakkında bir yorum yaptı.Sizinde hüseyin bey yorumlara ve tenkitlere açık olduğunuzu düşünüyorum.Öyle hangi şehre gittinizde kuş seyrettiniz derseniz veya oyun ve akılda ne biliyorsunuzda dolapçı değil derseniz hemen bir hakem tutalım işte bu kadar forum izleyicisi önünde yarışma yapalım.Bakalım ne olacak.Buyrun bekliyorum.Kuşlarınıza oyun ve akılda ne kadar güveniyorsunuz.Ben kuşumu Ispartada salacağım.Hemde gözünüzün önünde kümes ağzından salmak kaydıyla.Ayrıca oyun mesafesi içinde varsa elinizde istediğiniz renk ondadada yarışa sokacağım.Eğer ki tartışmayı siz hangi ilde kuş seyrettizde böyle konuşuyorsunuz diyorsanız eğer.Buyrun hodri meydan.Hadi görelim.Yamalı ve süt beyazları olan arkadaşımada kuşlarının görselliği yönünden teşekkür ederim çok temizler.Ama yine söylüyorum dolapçı değil.Bi sizin elinizdeki kuşları resimleyin siz hüseyin bey birde ben.Hadi forumda paylaşalım ve oylamaya sunalım bakalım kim daha çok oy alacak.Tabi hile hurda olmadan buyrun hadi.Bizim kuşlarımızmı sizin kuşlarınızmı.

Elde görmediğiniz belli o yüzden kendinizinkilere dayanarak konuşuyorsunuz.
Buyrun; 0543 886 2629
Gelmeden bir iki gün önce ararsanız daha iyi olur.
Bodrumdayım o yüzden haber vermeniz iyi olur gelmeden. Resimle sanırsam kostüme bakacaksınız. En geç pazartesiye kadar resimleyip buraya eklerim.
Ayrıca sattığınızda eklediğinizde paylaştığınızda, resimlediğiniz her kuşa baktım hiçbirisi tam olarak kostümünü taşımıyor benden puan gelecekce 10 üzerinde 0.5 kostümlerine.
Eğri oturalım doğru konuşalım kuşlarınız çok kaliteli dönüyor olabilir, çokta akıllı olabilirler ama ben ne yapayım kırık renkli kuşu. Alakasız renklerden kuşları neyleyim ben. Fırtıkçı hepsi benim gözümde.

Murat Eralp' Alıntı:
Evet tekrar geldim.hayır dolapçı değil diyerek çekilmiyorum aradan.Bu hayvanlar dolapçı değil dedim doğruçNeden çünkü biz beyaz ve yamalılara dolapçı demedik.Çok selanik ve dönekle kırılan örneklemeler mevcut bu tazda.Bizim yörenin kuşunun asıl adı oynaktır.Ama her nedense sonradan genelleme olarak dolapçıya çıktı.Bakın şimdi ekleyeceğim resimler bizim kuşumuz.Yani oynak has oynak.Ama sizdeki beyaları ve yamalıları nasıl oluyorda dolapçı sınıfına sokuyorsunuz.O zaman şöyle deyin bu yöresel olarak böyle diyoruz.Bizdede kır boyun yamalılar veya düz beyazlar var ama dolapçı demeyiz.Şizde bunları neyle eş tutup aldınız.Bakın resimlere hiç tutuyormu birbirlerini şekil ve şemal olarak.Mümkün değil.İnşallah sizinde <ıspartaya yolunuz düşerse lütfen gelinde birde ben uçurayım bakın akıl ve oyun nasıl.Mümkün değil benzerlik olacağını sanmıyorum.Tabi bu benim görüşüm.Sonuçta bu bir sevdaisim şu veya bu olabilir.Ama bende bir bilinçli yetiştirici olarak soya baktığımda ne şekil ne başka bir şey arada en ufak benzerlik kuramadım doğrusu.

selanik kuş denizlide hiçbir kümeste mevcut değildir,çünkü 9 kusurlu hareket diye terim var selanikler buna uymaz.Dönekle kırılan demişsiniz dolapçı burun üzerine döner dönek ise gögüs üstü dolap gösterir bizde mevcut olan yamalılar burun dikine dönüş sergiler,haa dönekle kırma yokmu var bunu inkar edende yok.Dolapçı illaki çil,gök vs. değildir dolapçıda renk çoktur sizdeki kuşlara gelince resimlerini koyduğunuz güvercinlerden hem kostüm hem dolap hem kafa fazlasıyla elimizde mevcut,yamalılarla kıyaslarsak iki renkte mevcut elimde ve hiçbir fark göremiyorum.Siz kuşların fotosuna bakıp yorum yapıyosunuz peki bu kuşlardan hiç gördünüzmü belliki görmemişsiniz birgün denizliye gelinde izleteyim size en azından at gözlüğünüzü atarsınız artık.

Murat Eralp' Alıntı:
devam şimdi bana şu resimlerime bakıpta bu hayvanlarla sizin beyaz yamalı ve kırboyunların ne alakası var bir söyleyebilirmisiniz.Döneklerde oyun var veya kelebeklerdede ama dolapçı değil.Demek istediğim aslında dolapçı terimi genelleme yapılmış.Yani biz oynak diye diretirken Denizli kalkmış veya ege dolapçı demiş yok sizden çıktı yok bizden çıktı işte ben buna karşıyım.Ispartamın has kuşu bunlardır.Bu kuşlarım.İşte varsa itirazı olan buyursun.ama yine söylüyorum sanırım sizde genelleme yaparak yada yöresel olarak kuşlarınıza dolapçı dendi gitti.Kuşlara benim lafım yok güzeldir,akıllıdır lafım isme.Yoksa her yetiştiricinin bir sevdası var ve ben şahsen her yetiştirici kardeşimin sevdasına canı gönülden saygılıyım.Teşekkürler.

siz bana söylermisiniz Dönek nasıl döner,kelebek nasıl döner ve Dolapçı nasıl döner ıspartanın orjinal kuşu nasıldır birde bana bunu söyleyin şunu unutmayın orjinal kuşun altından anası babası nasılsa öyle yavru çıkar ana ve babasından asla farklı standartta kuş çıkmaz ıspartadan kuş getiren çok kişinin dolapçılarının altından 12 kuyruk ve siboplu hatta tozluklu yavrular çıkıyo neden ana ve babası gibi 14-16 kuyruklu sibopsuz çıkmıyo bana bunları izah edin biz orjinal besliyoruz ve orjinal beslemeye devam edeceğiz çil,arap,altınbaş,yamalı,beyaz anaları babaları neyse yavrularıda odur bizde.Eğer ıspartanızın orjinal kuşları bunlarsa alın sizin olsun güle güle besleyin.

Murat Eralp' Alıntı:
Verdiğimiz kuşları başka şehirlerde izlememize gerek yok hüseyin bey.Başkaları gibi buradan götürüp götürüpte bizim kuşlarımız diye sahiplenmiyoruz.Hem konu yamalı ve beyazlar.Attığım resimlerime bakın sonra konuşun.Konuyu saptırmayın.Ben başka şehirlere kuş seyretmeye gitmem.Seyrettirmeye getiririm.İşte buda kalite farkı.Teşekkürler.

Reklam kokan hareketler bunlar :sinirli:

Murat Eralp' Alıntı:
Ayrıca şunuda belirteyim bu tartışmayı açan arkadaşa teşekkür edrim.En azından her kes bu konu hakkında bir yorum yaptı.Sizinde hüseyin bey yorumlara ve tenkitlere açık olduğunuzu düşünüyorum.Öyle hangi şehre gittinizde kuş seyrettiniz derseniz veya oyun ve akılda ne biliyorsunuzda dolapçı değil derseniz hemen bir hakem tutalım işte bu kadar forum izleyicisi önünde yarışma yapalım.Bakalım ne olacak.Buyrun bekliyorum.Kuşlarınıza oyun ve akılda ne kadar güveniyorsunuz.Ben kuşumu Ispartada salacağım.Hemde gözünüzün önünde kümes ağzından salmak kaydıyla.Ayrıca oyun mesafesi içinde varsa elinizde istediğiniz renk ondadada yarışa sokacağım.Eğer ki tartışmayı siz hangi ilde kuş seyrettizde böyle konuşuyorsunuz diyorsanız eğer.Buyrun hodri meydan.Hadi görelim.Yamalı ve süt beyazları olan arkadaşımada kuşlarının görselliği yönünden teşekkür ederim çok temizler.Ama yine söylüyorum dolapçı değil.Bi sizin elinizdeki kuşları resimleyin siz hüseyin bey birde ben.Hadi forumda paylaşalım ve oylamaya sunalım bakalım kim daha çok oy alacak.Tabi hile hurda olmadan buyrun hadi.Bizim kuşlarımızmı sizin kuşlarınızmı.

Benim elimde bulunan yamalı bir kuşla sizin elinizde bulunan bir çil Dolapçıyı istediğiniz bütün kriterlerde yarıştıralım ister gece ister gündüz 20 km den salalım dolaplarına bakalım sonrada puanlamaya geçelim o zaman ak mı karamı belli olur işte.beslediğiniz yeri bilemiyorum ama ben Denizlinin merkezindeyim nüfus 500.000 ve her tarafımda salma var ve Sizin Dolapçı değil dediğiniz kuşlarım gece ve gündüz 20 km den salındığında evini bulur ve gelirler.

Değerli Dostlarım, neden birbirinize meydan okuyorsunuz ki ? Üstelik iki kişi Forum yöneticisi!!..Göreviniz Forum düzenini sağlamakken sizde kendinizi tartışmanın içersine sokuyosunuz çok ilginç ..
Ben bugüne kadar Dolapçı, Dönek, Paçalı dönek besliyenlerin hiçbirinden duymadım ki , "Benim kuşum pek dönmez" dendiğini, kendim haricinde.Bugüne kadar herzaman bu tip konulardan kendimi korudum.Bir kimseye de dememişimdir; Benim kuşum çok döner çok damarlıdır.Dolapçı besleyen bazı arkadaşların ziyaretlerine gittim öve öve bitiremediği kuşları gördüm hepsi içler acısı.Buna rağmen dememişimdir; benimki sizden iyidir.Güle güle besleyin hepsi güzel kuşlarınızın deyip tebrik etmişimdir.

Sizleride anlamış değilim.Birbirlerinin güvercinlerini görmeyen ve birbirlerini tanımayan kişiler bile yarışa girmeye hazır durumda.Ayrıca Denizli Nere Isparta nere !! Yapmayın dostlar, konu hakkındaki yazdıklarınız ile yaşlarınıza baktığımda çok şaşırtıcı bir durum çıkıyor.Hepiniz yaşlarınız ile örnek olucakken yaptığınıza bakın!!..
Bu tip tartışmaların sonuç getirdiğini şimdiye kadar ne gördüm ne duydum.Sadece resimler konulur fizik, renk yapıları ile yarışma olur.Buda şahsım adına çok gereksiz bir ayrıntı.Renge fiziğe göre bir güvercini değerlendirmek asla doğru değildir.Tabi hem dönen hemde kostümlü olması herzaman gözdoldurucu olur ayrı konu..
Sevgiler Saygılar ..

Hala anlamadınız bizim kuşumuz dolapçı değil.Oynak diyorum anlamıyorsunuz.12 tel siboblu kuşlarımız en eski oynaklarımızdır.Tozluk olmaz.Öyle 20 km uçmaz posta değil.Evinde uçur oyun seyret ve bir başka kümesede girmez.Haa siz posta besliyorsanız bilemem.Önce kuşunuzun ne standartı var onu bilin.Dolapçı değil diyorum hala anlamıyorsunuz.Hüseyin bey sizin kuşlarıda gördük buradan renk renk diye tutturduğunuz.Kalkmış site yöneticisiyim diye her şeyin en iyisini ben bilirim edasındasınız.Zaten bilginiz olsa bi araştır bakalım 12 tel siboblu kuşlarımızın ne kadar kaliteli olduğunu öğrenirsiniz.Okumadınız galiba yöre ismi vermiş olabilirsiniz diyorum kalkıp hala bana renk ve kostüm diyorsun.Ben arkadaşların besledikleri kuşlara tek kalem laf etmezken,tek kötü kelime kullanmazken beni resimle kuş seçen insan olarak lanse ediyorsunuz.Ne sizi gale alırım nede benim fikrime saygı göstermeyeni.Ben nasıl karşıt fikir savunursam karşı gelenede saygıyla bakarım.Kalkıp benim kuşumun kostümü veya tipine laf edersen şekil değişir.Yamalılar ve beyazların denizli ve ege yöresine ait bir ırk olduğunu biliyorum.Bu kuşların buralı olduğunuda biliyorum.Bunlarda sadece isim için ben itiraz ettim.Açık konuşayım bende sizin resimlediğiniz kuşları hiç bir şekilde kümesime dahi sokmam.Beğenmiyorum.Sizin bu forum yöneticisi olmanızda benim bazı şeyleri alltan alacağım anlamına gelmez.
Baştada dedim klavye kuşçusu değilim ben.Arkadaşların kuşlarınıda tek kalem kötülemedim.Siz bana dil uzatırsanız cevabınıda alırsınız.Gelelim neden 14-16 tel sibobsuz vermediklerine.Adı üzerinde oynak dedim.12 tel siboblu hayvan diyorum oynak diyorum.14-16 tel sibobsuzun türü ayrı onun ayrı.İşte burada biraz eksik olduğunuz belli umut bey.12 tel ile 14 teli eşlersen kuş kırılır.Bu hatadır ve ne yazıkki bu hataya düşen yetiştiriceler var.12 tel sibobluya sibobsuz hayvan vurulmaz vurursan böyle olur.Alın sizin olsun demişssiniz bizim zaten sizin İskender Damgacınızda Niyazi Ertürkünüzde buradan götürdü bir dünya.Niye iyi değilde aldılar desenize.Beyaz ve yamalılarınız için ben tek kalem laf etmedim sizde benim ve ıspartamın kuşuna laf edemezsiniz.
Bir isim olayını nerelere getirdiniz.ben isime karşı çıktım ama baktım ki ohooooo.Valla başka bir şey demiyorum ben.Hüseyin bey ayrıca kostüm kuşçusu değilim ben.Siz öyleyseniz bilemem.Her görüşe açık olmayan bir ortamda böyle tartışamam ben.Tüm arkadaşlara yine teşekkür ederim.39 yaşında çengi yapmayacağım.Fikrime saygısı olmayanın fikrine saygımda olmaz malesef.Saygılarımla.

Geri