YAPIŞAN KUŞ MAKBULMU DEĞİLMİ ???

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan timko
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Cevaplar Cevaplar 147
  • Görüntüleme Görüntüleme 32K
kuşun yapışması ne demek?? önce bunu tanımlamak gerekir;

kuşun yapışması:kuşun hiçbi sorunu olmadan(şahin kovalar, rüzgar bastırır, kar yağar,fırtına çıkar, tele çarpar, kuş hastadır, ensededir, mamalıdır, çok toktur,vs ) kuşun kendi keyfine göre istediği zaman inmesine yapışma denir

ister taklalı insin, ister kümesten içeri girsin, ister saçağa tutunsun, ister ağacın içine dalsın, ister çamaşır ipini kendine siper etsin, isterse taklaya boğarak kendini teslim etsin, isterse tersleme numarası yapsın, isterse balkonun altına kendini vura vura indirsin
bunların hepside kuşun uçmak ve oynamak istememesinden dolayı işin kolayına kaçmasıdır, yani diğer adı ise yapışmadır
bu tarz kuşların zamanından önce inmesinin adına kuşun yapışması denir. ama yapışmanın en kötü şekli ise istediği şekilde gelerek zıp diye kendini yere bırakmasıdır(istediği zaman bu 5.sayıdan sonrada olur ilk sayısında da olabilir)

birde kuşun her uçuşunda bazen taklalı bazende taklasız inmesi vardır şayet hayvan vazifesini yaparak saatini dolduruyorsa buna yapışma denmez sadece taklasız indi denir
kuş sadece inişinden değil bütün uçuş süresince izlediği kombinasyonların hepsinden sorumludur

böylede bi gerçek var; kuşu yerden kaldırırsın uçuş düzenine geçer sonra göreve başlar taklalı oynar güzel oynar sesli oynar tekrar gezdirir sefer zamanlamasını ayarlar tekrar oyuna gelir gene oynar görevlerini tamamlar uçuş süresini doldurur iş inmeye gelince'de vura vura hedef merkeze kuşların yanına iner:)) bu kuşunda güzel olduğunu herkez kabül eder(dostlarda kabül eder, kamerada kabül eder, yarışlarda kabül eder, varsa düşmanlarımızda kabül etmek zorunda kalır)

haa şunu iddaa eden olabilir; arkadaşım benim kuşum hiç oynamasın ama inerken 10 takladan az vurmasın(saygı göstermek gerekir zevk ve seçim ona aittir, ama kesinlikle diğer kuşlara pislik atamaz çünki atarsa aslında kendi kuşunun oynamadığı gerçeğini saklamaya çalışmaktan başka birşey yapmaz, başka insanların kuşlarının eksik olduğu yönlerden saldırarak kötüleyerek, kendi kuşunun açığını, oynamadığını ve ayıbını kapatmaya çalışır, ama malesef kendisini kandırmaktan ileriye gidemez)

bahsettiğimiz bu kuşlar, bizim istediğimiz zaman oynamaz kendi istediği zaman oynar. bu tarz kuşlarımız varsa bunlar bizi rezil edeceğine bunları bizim terk etmemiz gerekir, sen seyredersin oynar, misafirini çağırırsın yerden kalkmaz, kalksada nerde kolayını bulduysa oraya sokar kendisini gene kaldırırsın gene sokar gene kaldırırsın tekrar iner (kimisi 10 takla atar iner kimisi takla atmadan iner)

dikkat edilmesi gereken kısım ve en çok hata yapılan kısım kuşlarımızı sadece uçuşundan kitlemesinden yada indirmesinden değil bütün kombinasyonlarıyla değerlendirmek gerekir
ve herkezden rica ediyorum eleştirdiğiniz kuşları karalamak için değil heryönüyle tarafsız eleştiriniz
kuşların sadece kötü tarafını görerek belden aşşağıya vurmayınız
kuşun yaptığı tek kötü hareket kuşun ve kuşçunun tüm hayatına mal edilmemeli

bütün kuşçular alemine saygı ve selamlar ALLAHA EMANET olunuz

Selamünaleyküm arkadaslar konu güzel baslamis sonradan biraz bozulmaya yön bulmus ve tekrar dogru yöne saptirilmis (: büyüklerimiz daha iyi bilirler benim fikrim gerek T. Kemal arkadasimizin yada baska arkadaslarimizin yazdiklari ile ayni eger kus yerine gelip perdahliyorsa ve takla atmadan inerse ona yapisma demek bence yanlis olur ki bu gün kus ta bir candir elbet onun da bir günü olur herzamnki yaptigi oyunu sergileyemez buda kusur hic olmaz (Insan hergün pilav yermi ) lütfen heryerde duyulan anlatilan tarz da kus besleme ye calismayiniz zaten bu kadar kolay olsa yani aranan bulunsa o zaman kusculun zevki kalmaz herkese saygilar

Bu bakış açılarına göre size kendi beslediğim bir kuşum dan bahsedeceğim geçen sonbahar doğan şimdi ikinci yavrusunu büyüten yavrulukta az uçup kızmaklık döneminde sökülen daha sonra yine kapalı kalan ( atmaca korkusundan kaçak kaçak uçurdum çok kuşumu aldı, bu tek gezdiğinden ve siyah olduğundan pek yaklaşmadı atmaca karga sanmış olmaihtimali var zira karga çok burada ) yani uçuş eksiği çok olan kırık dökük anremankı bir kuş ama şuan bana göre tam olarak sökük ve yaptığı oyunu bu kuşun sonu yani elinden gelen bu ..
Şimdi kuşu anlatıyorum ; Arkadaşlar kuş yerden kalmasını takip eden ilk bir kaçdakikada hemen inmek için sefere geliyor , çoık alçağa atarak , kümes girişine yakın noktalara değişik istikametlerden sıkarak yerede yakın oturuyor .. yarım saat - 20 dakka bazen biraz uzun süre uçuyor kısa aralıklarla sefere geliyor , kesinlikle yere açıkalana basamıyor kapıyı açrsan o da iyi nişan alırsa taa yukardan sıkıyor tam kapı görişinde sırtını kpalıya verince sallıyor pewrdahını atıyor birkaç takla ve ieri iniyor ( kümes girişi 2 m yükseklikte ve büyük bir kapı)
kapı kapalı ise yada kapıyı tutturamazsa busefer mekenı boşaltıyor yakında ki fabrikaya gidiyor orada bir çam ağacına allttan dalıyor ve fışkırıyor birkaç başla ağacın bir tarafını tutuyor ( yavrulıkta bu ağaca konmuştu çok küçükken ) orada dinleniyor bazen 4 5 saat ve sonra yine uçuyor busefer daha çok havada kalıyor yine aynı oyun düzeni ile uçuyor kapı kapalı ise yine gidiyor .. bu durum bazen 3 gün sürüyor .. Bu kuş kümeste dahi tünekten yere inip yem yeme güçlüğü yaşıyor .. mutlaka takla atarak iniyor asla boş inmiyor kapalıda dahii ..
ancak kapıdan dalma huyu var .. Çok çok yorulacak çok çok uçacak açlıktan susuzlıktan kırılacak ancak ozaman açık alanda yere inebiliyor ve mutlaka bool takla ile iniyor .. Şimdi burada kapıdan dalma merdiven altına vurma vs tarz lı kuş inilleride yapışma olarak kabul edenler var .. Bu benim kuşun duruumu NERDİR sevgilki dostlar hangi katagoriye dahil sizlerce değerli fikirlerinizi mutlaka paylaşmanızı bekliyorum .. selamlarŞEREF

Biraz hızlı yazdım kelimeler azıcık yuvarlanmış çok afedersiniz sevgili arkadaşlar .. selamlarŞEREF

Konu bence önemli bir konu henüz bir fikir beyan eden olmamış ve arka sayfalara doğru gitmiş göz önünde olması için yeniden bir iki ileti yazma ihtiyacı duydum .. Kuşun yapışması konusu bence hem çok basit hemde çok derin ..Bir kuşun bir kere uçuşunu görüp ve o inişi üzerinden yapışıyor demek yada oyunlu indi demek çok da basit olmamalı bir çok hile yaparak yapışan kuşu oyunlu indiren yada indirme yoları arayan insan oluyor .. Neden çok önemli bir sorun bu kuş adına da ondan .. Herkez bilir aslında kuşu yapıuşıyormu yapışmıyormu , bunu bilmek ve hatasını sevabını kabul ederek beslenecekse yine seslemek en doğrusu .. Bu konuda kara sürmek te çoğu zaman var ilşin içinde haksız rekabet , adaletsizlik te var .. Amam şunuda biliyor bazen kuş unun tam sonunu biliyor bazı kuşlar belli dönemde çok tatlı oynar ve bir gün gelirki kuş yapmaya başlar hatta oyun boşaltmaya .. İşte bu duruma gelmeden kuşunu bilipte , askere gönderende var okutanda .. Yani geniş bir konu .. Katılımın yoğun olmasını umuyorum .. selamlarŞEREF

şeref' Alıntı:
Bu bakış açılarına göre size kendi beslediğim bir kuşum dan bahsedeceğim geçen sonbahar doğan şimdi ikinci yavrusunu büyüten yavrulukta az uçup kızmaklık döneminde sökülen daha sonra yine kapalı kalan ( atmaca korkusundan kaçak kaçak uçurdum çok kuşumu aldı, bu tek gezdiğinden ve siyah olduğundan pek yaklaşmadı atmaca karga sanmış olmaihtimali var zira karga çok burada ) yani uçuş eksiği çok olan kırık dökük anremankı bir kuş ama şuan bana göre tam olarak sökük ve yaptığı oyunu bu kuşun sonu yani elinden gelen bu ..
Şimdi kuşu anlatıyorum ; Arkadaşlar kuş yerden kalmasını takip eden ilk bir kaçdakikada hemen inmek için sefere geliyor , çoık alçağa atarak , kümes girişine yakın noktalara değişik istikametlerden sıkarak yerede yakın oturuyor .. yarım saat - 20 dakka bazen biraz uzun süre uçuyor kısa aralıklarla sefere geliyor , kesinlikle yere açıkalana basamıyor kapıyı açrsan o da iyi nişan alırsa taa yukardan sıkıyor tam kapı görişinde sırtını kpalıya verince sallıyor pewrdahını atıyor birkaç takla ve ieri iniyor ( kümes girişi 2 m yükseklikte ve büyük bir kapı)
kapı kapalı ise yada kapıyı tutturamazsa busefer mekenı boşaltıyor yakında ki fabrikaya gidiyor orada bir çam ağacına allttan dalıyor ve fışkırıyor birkaç başla ağacın bir tarafını tutuyor ( yavrulıkta bu ağaca konmuştu çok küçükken ) orada dinleniyor bazen 4 5 saat ve sonra yine uçuyor busefer daha çok havada kalıyor yine aynı oyun düzeni ile uçuyor kapı kapalı ise yine gidiyor .. bu durum bazen 3 gün sürüyor .. Bu kuş kümeste dahi tünekten yere inip yem yeme güçlüğü yaşıyor .. mutlaka takla atarak iniyor asla boş inmiyor kapalıda dahii ..
ancak kapıdan dalma huyu var .. Çok çok yorulacak çok çok uçacak açlıktan susuzlıktan kırılacak ancak ozaman açık alanda yere inebiliyor ve mutlaka bool takla ile iniyor .. Şimdi burada kapıdan dalma merdiven altına vurma vs tarz lı kuş inilleride yapışma olarak kabul edenler var .. Bu benim kuşun duruumu NERDİR sevgilki dostlar hangi katagoriye dahil sizlerce değerli fikirlerinizi mutlaka paylaşmanızı bekliyorum .. selamlarŞEREF

öncelikle sizi öz eleştiriniz için tebrik ederim
keşke herkez sizin gibi açıksözlü olabilse

iyi kuş edinmeye çalışan ve kendisini kandırmayan herkezin yapması gerekende sizingibi kuşun iyiyönlerini görebildiği gibi kötü yönleriylede kuşunu ortaya koyması gerekir aksi halde kendini kandırmaktan ileri gitmez ve ömrü boyunca yanlış hayvanlara hizmet eder

şeref bey şimdide kuşunuza ve sorunuza gelelim;
şimdi sizin kuşunuzun altı çoksağlam buna kimse birşey diyemez ama kuşun altının sağlam olması kuşun iyi olduğu manasına gelmez
yukardaki yazımdada belirttiğim gibi kuşları birtek kapatmasından, birtek taban taklasından,birtek fişeğinin güzel olmasından değerlendirmemek gerekir kuşlarımızı bütün oyunundan ve bütün kombinasyonlardan değerlendirmek gerekir
şimdi yukardaki yazımdada belirttim kuşun hiçbir sorunu olmadan keyfine göre istediği zaman kendini indiriyorsa buna iyi kuş denmez
yalnız sizin kuşunuz sorunlu bir kuş yukarda idda ettiğim keyfine göre inen kuşlardan olmaya bilir
kuşunuzun sorunu ise kuştan kaynaklanmıyor sizden kaynaklanıyor
siz de tabiki zamanın da uçarayım isterdiniz hava şartları ve şahin şartları uygun olmasını isterdiniz
ama keşke daha disiplinli uçsaydı daha farklı olabilirdi

özellikle bu tarz sıkı ve hırslı kuşlarda dikkat edilmesi gereken vardır;
bu tarz kuşlar yatmayı hiç sevmezler oyun açmaya başladımı idmanında eksiklik istemezler 1gün uçmasa kuş sarada bilir sıkta kaybolada bilir, yavru iken oyun açarkende oynamaya çok hevesli olurlar
bu tarz kuşları saat doldurup perdahını alana kadar hergün idmanını alması gerekir bunlar perdah alıp oyun açtıktan sonra çok dikkat etmek gerekir
ilk artık yere inemeyip 1saatten fazla uçunca kuşu geri almak gerekir(dinlendirmek)
yani yavru iken çok hevesli olan kuşumuz artık perdah aldığında hevesi hiç kalmadığı gibi uçmak dahi istemez
nedenine gelince idman, güç,nefes,eksiği olan hayvanımız birden altını doldurup perdahını alınca birden çok performanslı hal alınca bünyesi kaldırmaya bilir
bu durumda kuşumuzu zorla uçurmaya çalışacağımıza aksine kuşumuzu çok dinlendirmemiz gerekir ve uçma zamanınıda kuşumuzun belirlemesi gerekir

yeni oyun açmış taze kuşu uçurmak için acele etmeyin
kuşun hevesini kırarsanız artık uçmak istemez inmek ister
kuşların oyun açma ve perdah alma zamanı dikkatli disiplin vermek gerekmektedir
kuşun performansı aniden arttıysa kuşumuzu uçururken kuşu dinlemek gerekir
uçmasına kuş karar vermelidir
bazı kuşlar beni daha çok uçurman gerekir derken bazı kuşlarımızda aman beni sakın uçurma der
kuşu dinlemeside çok basittir
yanlız kuşunu tanımayan ve dilinden anlamayan adam kuşun söylediklerinden birşey anlamaz
ama aslında kuşlarımız bırak konuşmayı bas bas bağırır
biz ise onları dinlemektense kendi programımızı uygulamakta ısrar ederiz
bu uygulamaya uygun kuşlar oynar bu programa uygun olmayan kuşlarda malesef taşın içindeki değerli maden gibi taşın içinde saklı kalır
yani kısacası kuş oynatması kuşlarımızı tanımaktan geçiyor

şeref bey tekrar kuşunuza dönersek;
bu kuşları besleyip beslememeniz size kalmış ama damızlık seçerken acele etmemek gerekir yada kendi kuşlarınıza kuş sokarken
yani sorunlu ve eksik idmanla uçmuş bi kuşla damızlık olur olmaz karar vermemek gerekir
kardeşlerini uçurdunuzmu bilmiyorum
aynı kuşlardan yavru alın uçurun yada uçurduğunuz kuşunuzdan yavru alarak yavrularını uçurun
muhalefet şartlara dikkat ederek uçurun;
tüğdeyken uçurup bıktırmayın, kümes kapısını kuş uçarken kapalı tutun tok veya kanat kuyruğu eksikken uçurmayın tam oyuna patlayacağı dönem rüzgarlı havalarada dikkat edin
sizin oynattığınız kuş gibi oynamaya bilirler
o şekilde daha doğru değerlendirebilirsiniz

eğer istediğiniz gibi kuşlar çıkmaya başlarsa beslersiniz
eğer bütün kuşlarınız bu kuşunuz gibi yaparsa kuşları elersiniz eğer ben bu kuşu seviyorum altı çok sağlam ve çok performanslı vazgeçmem dersenizde sizin seçiminiz

ama benim tavsiyem kuşlarınız iyiyse sahip çıkmaya çalışın ve acele etmeyin çünki oynayan kuş bile çokzor çıkıyor zaten
ama denediğiniz kuşlardan daha iyi huylu kuşlar çıkarsada hem oynayan hemde yerine konabilen ona görede seçiminizi yaparsınız(kuş denemenin kimseye zararı olmaz ^^uslubuyla^^)
kuşta önemli olan ilk şey oynamasıdır
oynamayan kuş güzelhareket yapsa ne olur 10taklayla inse ne olur kuşumuzun karakterini değerlendirirken bütün doğruları ve yanlışlarıyla değerlendirmek gerekir

kuş oynadıktan sonrada oyununu devam ettirip ettirmediğine bakarsınız

şeref beyin uçan kuşu tarzındaki kuşlar hata yaptığı an alışkanlık yapabilir
yavru iken konduğu ağacıda unutmaz yada bir yere atar orayı unutmaz
ilk seferindede alıştığı yere kendini indirir 3-5sefer yaptıktan sonrada indirir bi garantisi yoktur
ve bu tarz kuşlarımız için seyircide çağıramayız
yada oynarsa sevinmeyi oynamassa kötü kuşçu denilmeyi göze alırız

şeref beye tekrar teşekkür ediyorum sayesinde bu tarz kuşları olan arkadaşlarda kendi kuşlarını değerlendirirler

kendi kuşlarımızı anlatırken kötü huylarındanda bahsetmeliyiz
başkalarının kuşlarını anlatırkende iyi taraflarındanda bahsetmemiz gerekir

umarım yazdıklarımın bi yararı olur ALLAHA EMANET OLUNUZ

şeref' Alıntı:
Konu bence önemli bir konu henüz bir fikir beyan eden olmamış ve arka sayfalara doğru gitmiş göz önünde olması için yeniden bir iki ileti yazma ihtiyacı duydum .. Kuşun yapışması konusu bence hem çok basit hemde çok derin ..Bir kuşun bir kere uçuşunu görüp ve o inişi üzerinden yapışıyor demek yada oyunlu indi demek çok da basit olmamalı bir çok hile yaparak yapışan kuşu oyunlu indiren yada indirme yoları arayan insan oluyor .. Neden çok önemli bir sorun bu kuş adına da ondan .. Herkez bilir aslında kuşu yapıuşıyormu yapışmıyormu , bunu bilmek ve hatasını sevabını kabul ederek beslenecekse yine seslemek en doğrusu .. Bu konuda kara sürmek te çoğu zaman var ilşin içinde haksız rekabet , adaletsizlik te var .. Amam şunuda biliyor bazen kuş unun tam sonunu biliyor bazı kuşlar belli dönemde çok tatlı oynar ve bir gün gelirki kuş yapmaya başlar hatta oyun boşaltmaya .. İşte bu duruma gelmeden kuşunu bilipte , askere gönderende var okutanda .. Yani geniş bir konu .. Katılımın yoğun olmasını umuyorum .. selamlarŞEREF

şeref bey bencede bu konu çok önemli ben yazınızı şimdi gördüm

yapışan kuş ne demek önce insanların bunu öğrenmesi gerekir

kendi kuşu oynamıyosa, başkasının oynayan kuşu taklasız indiğinde yapışıyo diyosa bu herkezin kendi ayıbı

bu tarz karalama zihniyetli insanlar kuşçuluğun gelişmesinden, yararından çok gelişmemesi ve zarına olmasına hizmet ederler (kasıtklı veya kasıtsız)

eğer kuşun kötü yanları varsa en azından kuş iyiydi ve oynadı deme erdemini göstermek gerekir

yada herşeye muhalefet ederek kuş öyle olmaz derse kuş böyle olur demesi gerekir bunu ispat ederken sadece sözle değil uçurarak seyrettirerek demesi gerekir

zaten eksiksiz bir kuş oldumu kimse inkar edemez

ama insanların eksiklerini kuşlarını kötüleyerek KUŞ OYNAMAZ

KUŞ UÇARAK OYNAR

uçurup kuş oynatanların kuşlarını sağdece eksik yönlerleri ile değerlendirenler hata yapar

herkeze saygılar

Selamün Aleyküm Arkadaşlar,Şimdi bu sayfayı başından sonuna kadar okudum.Tahir beyin,Levent beyin ve Genç Osman beyin görüşlerine sonuna kadar katılıyorum.Kendim de kuş uçurucusuyum.kuş uçumanın ne kadar zor olduğunu biliyorum.Hava şartları,şahin,kaybolma,geceye kalma vb.gibi şartlar.Bana göre bir kuşu olgunlaştığı zaman uçurduğunda yaklaşık 2 saat havada kalıyorsa hedefine bir adam boyu gelip düzgün 5-6 takla ile 25-30 metre oynuyorsa 15-20 sayı yapıyorsa sonunda kendini bitirmiş bir şekilde taklasız iniyorsa bu iyi kuştur.tabiki taklalı inmesi daha makbuldür.Zaten yapışan kuş 10-15 dakikada 3-5 sayı yapıp iner.Uçurucusu da bunu bilir ve böyle kuşu bakmaz.Mesele de bu şekilde çözülmüş olur.Selam ve saygılarımı sunarım.

ınerken takla atarak ınıyorsa cok guzel,ayagını dıreyerek ınıyosa ıdare eder (serbest iniş) ama gelıpdırek ınıyosa bı ıse yaramaz bana gore ama sızı bılemem

Bu bahsettiğim kuşu mu aslında ben beğenmiyorum ,( deneme kuşu , soy hikayesi aslı nesli kırık kırpık karışık, iyi bir kırıkkale kuşu ile d. bakırdan , hatta aslı mardinden bir soyun kırıkları )) beslemeye devem etmemdeki neden lerden birisi , kuşu geç uçurup sökmüş olmam ve zamanında tam olarak hakkı ile oyun sökmesini sağlayamamış olmam ..
Başka yerde görsem hiç iki kere dahi düşünmeden notunu veririm bö kuşun .. Ama hikayesini bildiğim için hakkını da yemiş olmak istemiyorum .. Şİmdi ilk iki yavrusu havada 15 gündür falan .. TEKİ arap babası gibi, daha hala takla atmaya çalışıyor otutuyor bel kırıyor, ama uçmaya çok meraklı ve pratik hareketli .. Diğeri kapalı gök kırma perçem ,bu yavru sanırım erkek , bu kuş taklayı çabuk çevirdi şimdi hava çekiminde sorun şuki taklaları az en fazla 4 takla ile çekiliyor havada bakalım belki dahada artırır .. Bu da uçmayı seviyor ve pratik hareketleri olan bir yavru tabiri caizse pire gibi kıvrak .. Daha uçmamış olan yerde tek bir civcivi daha var ..
Bu yavrular olursa babalarının yeri garanti olacak ,yok olmazlarsa aile boyu sepet havası sonbaharda ..
Eskiden böyle şeylerde yoktu kuş her zaman her saat hazır olurdu, ben öğrenciydim 1990 lı yıllarda 3 -4 ayda bir eve gelirdim ve kapalı kuşlarımı uçururdum ,aylardır kapalı kuşları mı !! hepsi aynı oyunu oynardı bıraktığım günkü oyunu .. Yok yattı , tüyde , mamalı , hatta tek gözü kör bile olmuştu birinin, tek sorunu evi bulamadı yönü tutturamadı bir süre okadar ..
Bilmezdik te bunları kuş herdaim oyun yapardı , oyunkuşu buydu ..Gerisine emek verilmezdi .. Bugun öyle kuş yok bende açıkçası .. İşte bu bizim yaptığımız da yokluk belası na .. Nasrettin hocanın hesabı birazda !! YATUTARSA .. selamlarŞEREF

Merhaba;

Bu konuda eminim herkesin beğenisi farklıdır. Benim bakış açıma göre kapıdan içeri giren kuş ile yapışan kuş arasında fark yok. Bu tarz kuşlardan uzak durmaya çalışıyorum. Bana güven vermedikleri için uzak duruyorum. Ama şu da bir gerçek ki bu kuşların fişekleri de oldukça hızlı, uzun ve doyurucu oluyor. Ben buna rağmen uzak duruyorum.
Taklasız-perdahlı inme konusu ise bence daha karmaşık bir konu. Şurası bir gerçek ki taklasız-perdahlı inen kuş dümdüz gelip inen kuşla eş tutulamaz. Çünkü taklasız-perdahlı inen kuşların çoğu, inişlerinin bir kısmında da vurarak inerler. Bu nedenle aynı iniş kategorisinde değiller bence.
İniş mevzusu hakkaten çok zor bir mevzu. Öte yandan inişi mükemmel olan kuşların da fişekleri iyi olmuyor.( istisnalar dışında). İşte o istisnalar sanıyorum herkesin elinde bulundurmak istediği kuşlar.
İnişteki en temel mesele bence şu: Kuş sahibine güven veriyor mu? Sahibi her kaldırdığında kuşunuçacağı süreyi kestirebiliyor mu? Kestirebiliyorsa, inişi iyi sayılabilir.
Selamlar.

Şenol

bence harmanlamadan tek taklayla inen kusta yapışmaktadır ve makbul değildir.harmanlayarak tek takla dahi atsa gecer notu vardır..sadece harmanlayarak inerse tartısılır..aslında çok su götürecek bi konu ama..Yarısma kriterleri kesinlik arzederde federasyon bir deklerasyon yayınlarsa o zaman ak kara ortaya çıkabilir..

kuşun yere inişindeki sevilmeyen faktör kuşun taklasıs inişi değildir
kuşun keyfine göre istediği zaman inmesidir ve hiç oyun yapmadan inmesidir

eğer kuş uçuş süresini doldurduktan sonra inerse, nasıl inerse insin yapışma denmez

eğer kuş istediği zaman uçuş süresini beklemeden iniyorsa,nasıl inerse insin buna yapışma denir

kuş gelir ilk seferinde 10 taklayla iner kaldırırsın uçar, kuş açarsın gene 10 taklayla iner yani oynamaz

kuşun keyfine göre inmesine yapışma denir

kuş kümesten girer ,saçaktan tutunur, ağacın altına kendini siper ederek takla ata ata iner,yada zıp diye takla atmadan yere iner
bunların hepside yapışmadır yapışmanın en kötüsü zıp diye kuşun kendisini taklasız yere bırakmasıdır

yapışmadaki ölçü kuşun keyfine göre inmesinedir
kuş uçuş süresini doldurup nasıl inerse insin yapışma denmez

ama kuşun takla ata ata inmeside çok tutulan ve gereken bir özelliktir

kuşun inmesinden çok oynaması esastır(kuş oynamadan taklalı olsa ne olur kim besler)

herkeze saygılar

iyi bir kuşumuz vardır diyelimki bu kuşumuz altı çok sağlam
yani indirmesi çok zor bi kuş

normal uçuş süresini doldurdu sefer vazifelerinide yaptı
sıra geldi inmeye; inmek için hamle yaptı 5-6takla inemedi tekrar geldi 5-6takla inemedi
artık başladı indirmek için sık sık girmeye 1takla2m kaçtı tekrar 1takla2m kaçtı gene inemedi bu sefer turlarını kısalttı ve daha çok sık kimi taklalı kimi taklasız kaçmaya başladı gene inemedi ve kuşumuzunda artık uçuş düzeni hiç kalmadı indirmek için nerdeyse kanat dahi sallamıyor ve en sonunda biraz daha geniş tur attı 1dakika sonra geldi ve her zaman alçaldığından daha fazla alçaldı takla bile atmadan yere indi

şimdi bu kuşa yapıştı diye bilirmiyiz
bu tarz kuşlar bazen taklalı iner bazen taklasız
bu kuşlara yapıştı diyerek kötü kuşlar sınıfına sokabilirmiyiz

bu kuşa kötü kuş diyeceğiz yapıştı diyeceğiz diğer taraftan 2 fişek yapçak kümesin yanındaki ağaca siper yaparak 10 taklayla inecek bunada çok iyi kuşmu diyeceğiz

asıl bu işin ölçüsü kuşun oynayıp oynamamasıdır

2 saat uçan oynayan kuşun sondaki atacağı tek takla kuşun bütün hayatına ve karakterine mal edilemez

Aslında yapışan kuş öyle çok yorgunluktan falan inmez , tamamen artık o iş kuş için bir karakter olmuştur, kolayına öyle gelmiştir hayvanın bunu da benimsemiştir . Bu kuş çok güzel hırslı uçar gayet diri bir şekilde oynunu yapar hatta kimisi adama dudak ısırtırır .. Vay anam dersin ne kuş uçuyor !! Yapar keyfince seferini aklına estiğinde yumulur fişeğe gelirgibi tutar yeri ,,, !!sende apışır kalırsın ( yani seyirci ) insana hiç düşünme şansı bile tanımaz, bu kuş ne yaptı diye ..
Neyapacak net olarak yapıştı işte .. Bir çuval inciri berbat etti , ha daha sıda olur bu kuşların, ileride tamamen oyun boşaltma vs .. Altındanda hiç bir şey çıkmaz çıkanı da en fazla kendi kadar olur .. Net olarak en bulaşıksız yapışma bu dur ..
Diğer sıraladıklarımız yapışmaya tam girmesede kabahatli , eksikli kuşun , göstergesidir .. Yinede hatası ile sevabı ile Beslenecek sede bu kuşlar durumu kabullenilerek , başka yerlerde daha az teselli arayarak , öyle kabul edilerek beslenmelidir bana göre .. selamlar.ŞEREF

yani taklasız inen kuşla yapışan kuşları ayırt etmek gerekir

kuş kendi keyfine göre canı ne zaman isterse o zaman iniyorsa bu tarz kuşlara yapışma denir

ve yapışma taklalıda olabilir
mesela yukarda şeref beyin dediği gibi kuş kitler kanatlarını sefere gelirgibi sefer mesafesine iner tek takla vurur hemen bırakır kendini kenara (sonra kuşu seyreden herkez birbirine bakar:))

ama kötü kuş sadece yapışmayla olmaz
istediği zaman indirmenin bir yolunu bulduysa adına yapışma denmesede kötü kuştur ve yapışmadan bi farkı yoktur ayriyeten butarz kuşların bu huyu bütün neslinde devam eder 1yavrusu olmasa diğer 2 yavrusu gene oyunun en keyif veren yerinde aynı pisliği yapar yani kuşların sahibi bunların bu huylarını kabüllenmek zorundadır

ama neticede akla karayı karıştırmamak gerekir
her taklasız inen kuşa yapışma denmez
her takla ile inen kuşada iyi kuş denmez

kuşta esas olan oyunudur önce oynaması gerekir sonra süsüne taklasına bakarız

selamlar konu cok güzel akıyor kuşta esas olan bence oyun değildir oyun 2 yada 3 sıradadır öncelikle kuş adı üstünde ucum kalitesi ve yetenekleri olmalıdır sonra ırkına göre oyun yetenegi olmalıdır. takla kuşunda bu takladır. fakat taklada fişektede bir ton özellik aranır. bu özellikler olduktan sonra iniş kalkış karakterislik özellikler atış geziş gibi aranır. yapışan kuş osman arkadaşın dediği gibi keyfine göre inen kuştur bencede biz neden sevmeyiz bizi misafire mahcup ettiği için değil fıtık ve kahır ettiği icin sevmeyiz kuşun kalitesi inişinden belli olur kimisi bol takllayla süsler himi tek kimi perdahlı iner v.s kimisi osman arkadaşımızın dediği gibi gelir gider hedefi döver kendi yer sonra bırakır fakat herkes bilirki kötü kuş sahibini utandırmaz çünki kötüdür. ama yapışan kuş adamı bi bozar adam kendi kendine kuş beslediği güne lanet eder. Çünki kuşçuya laf sokmak için bekleyen diğer kişilere fırsat doğurur. zevkler ve renkler tartışılmaz ama yapışan kuş beslenmez. halbuki yapışan kuş aptal değil cok akkıllıdır işin kolayını bulacak kadarda yeteneklidir.

kötü kuş sahibini utandırmaz çünki kötüdür. ama yapışan kuş adamı bi bozar adam kendi kendine kuş beslediği güne lanet eder.

tengelli arkadaşımıza katılmakla beraber ayırt edilmesi gereken bir konuda
kötü kuş meselesi;

aslında yapışan veya kümesten içeriye giren yada saçaktan tutunan kuşlar tarzındaki kuşlar kötü kuşlardır
ama bu tarz kuşları sahibi iyi tanıtıp karakterlerini(iç yüzlerini) gizlerler

ve bu tarz kuşlardan oynayan kuşları bir bakarsın makaslamışlar kanatlarını
şaşırır sorarsınız neden oynayan kuşu makasladınız diye

hemen sahibi derki kuşum oyun bozdu yapışıyo yada kuşum pislik yaptı kümesten içeri giriyo oynamıyor:):):)

TABİKİ BÖYLE BİŞEY DEMEZ: Hemen bu kuşu nasıl satarımın peşine düşer

kuşu bastıramayacaktık ondan makasladık der
bu kuş çok iyi bunu damızlığa ayırdım der
tele çarpacaktı korktum makasladım der
bu kuşdan sıra yavrulara gelmiyordu der
adanım aklını alıyordu insanı sıtma yapıyordu kimsenin sağlığıyla oynamak istemiyordum onun için makasladım der
daha neler der neler kuşu satmak için veya kuşun kötü oluşunu örtbas etmek için yalan söyler insanları kandırmaya çalışır ama ençok kendisini kandırır, ne zaman uyanırda insanlar benimkuşlarımın foyası ortaya çıkar diye sonu belli bir bekleyiş içinde olurlar

ama yapacak bişey yok bu tarz kuşlar ve kuşçular var
ve sahipleri bu tarz kuşları beslemeye devam ediyor
illa bir iki kişi buluyo kuşu hızlı zamanında satıyor
alan kişide iki üç sene bu kuşlara bakıyo sonu hüsran

böyle durumları ayırt etmemiz gerekir damızlık seçimi yaparken acele etmemek gerekir

daha önce iyi kuşu kötü kuşu ayırt etmek gerekir

arkadaşlar yapışan kuş sen daha arkanı dönmeden selamün aleyküm der konar buna yapışma denir yapışan kuş 40 yer degiştirse yine yapışır kuşculukta makbül degildir kendin beslemedigin gibi eşine dostunada önermeyeceksin şimdi bazı arkadaşlar veya kuşçuluga yeni başlayan arkadaşlar yapışan kuşla yer yapan kuşu karıştırıyorlar yer yapan kuşinebilmek için kendini çok zorlar ya bir agaca yada bir çatıya veya bir duvar çıkıntısınaoyuna gelirken veya uçarak geçerken aniden tutunuverir bu kuşun yer yapmasıdır yapışma degildir taklasız konma ise kuş normal oyununu yaptıktan sonra perdah layarak inmesidir bu ise yapışma degildir 48 yaşındayın 35yıldır taklacı güvercin yetiştiricisiyim büyüklerime veküçüklerisaygılarımla şunu söylemek istiyorum yapışan ve kanat elleyen kuşa hizmet etmek beslemekgerçek yetiştirici ve kuşculara zarar vermekten başka bir işe yaramaz 40 tane kötüye hizmet etmektense 2 tane iyi beslemek makbuldür saygılarımla mamak tan kuşcu marik

gençosman^^' Alıntı:
kuşun yere inişindeki sevilmeyen faktör kuşun taklasıs inişi değildir
kuşun keyfine göre istediği zaman inmesidir ve hiç oyun yapmadan inmesidir

eğer kuş uçuş süresini doldurduktan sonra inerse, nasıl inerse insin yapışma denmez

eğer kuş istediği zaman uçuş süresini beklemeden iniyorsa,nasıl inerse insin buna yapışma denir

kuş gelir ilk seferinde 10 taklayla iner kaldırırsın uçar, kuş açarsın gene 10 taklayla iner yani oynamaz

kuşun keyfine göre inmesine yapışma denir

kuş kümesten girer ,saçaktan tutunur, ağacın altına kendini siper ederek takla ata ata iner,yada zıp diye takla atmadan yere iner
bunların hepside yapışmadır yapışmanın en kötüsü zıp diye kuşun kendisini taklasız yere bırakmasıdır

yapışmadaki ölçü kuşun keyfine göre inmesinedir
kuş uçuş süresini doldurup nasıl inerse insin yapışma denmez

ama kuşun takla ata ata inmeside çok tutulan ve gereken bir özelliktir

kuşun inmesinden çok oynaması esastır(kuş oynamadan taklalı olsa ne olur kim besler)

herkeze saygılar

AYNEN ARKADAŞA KATILIYORUM.. KUŞ GELİP GUT GİBİ İSTEDİĞİ ZAMAN İNİYORSA YAPIŞTI DENİR.. HARMANLAYARAK İNİYORSA SIKINTI YOK HATTA BİR TAKLA VE ÜZERİ VURUP İNİYORSA O DAHA KEYF VERİCİDİR..

muharrem beye katılmakla beraber eklemek istediğim;
kanat eliyen ve yapışan kuş haricindede kötü kuşa hizmet etmemek gerekir bu kuşlar sahibini kandırmakla beraber kuşçuluğun gelişmesinede faydası olmaz

1yapışan kuş
2kümesten içeri giren kuş
3kanat eleyen kuş
4tutunan kuş(kümes saçağına, ev saçagına, teras üstüne küpeşteye VS)
5yer yapan kuş (birkez düştümü orayı yer eder,başka kümese götürsen hata yapana kadar oynayabilir)

yapışan kuş;
bir dönem oynar ama muharrem beyin dediği gibi sen daha arkanı dönmeden selamün aleyküm der konar ve başka yere alışsada oynamaz tekrar bırakır kendisini(bazıları sonradan tekrar şevkli olduğu zamana gelirde gönlü olursa 1-2 fişek yapabilir)

kümesten içeri giren kuş;
bu kuşta bir dönem oynar kapıdan içeri girdiği an işi biter kapıyı kapatsan dahi artık kendini sokacak bir gölge kesin bulur başka mekana götürsende muhakkak kendisine girecek biryer bulur(kendisini sokacak bir yer bulamasada oynamaz devamlı es geçer)

kanat eleyen kuş;
bazı kuşlar vardır ne yaparsan yap dirsek açar bu kuşların sonuda hüsrandır bunların içinde bazıları vardır acıya bir dönem dahafazla dayandığı için oyuna yansıtmaya bilirler ama ya taklayı azaltırlar ya fişeği bırakırlar yarıda bir dönem sonra es geçmeye başlarlar(bazı kuşlar vardır dirsek açtıktan sonra kapatır ve bir daha açmaz bu tarz tekrar açmayacak kuşlara göz yumulabilinir)

tutunan kuş;
bence tutunan kuşun yapışan kuştan pekbi farkı yoktur bu tarz kuşlarda nerden tutunursa birdaha orayı bırakmazlar bu kuşlarıda yer veya mekan değiştirdiğinde tekrar tutunacak yer bulurlar(tutunacak yeri bulamazlarsada es geçerler gene oynamazlar, uzaktaki bir binaya bile alttan gelip tutunurlar)

yer yapan kuş;
bu tarz kuşlara usta uçurucu(seyis) olursa diğerlerinden farklı olarak oyunda tutabilir ama birkez hata yapılırsa ve yer yaparsa kuş artık orayı mesken edinip kendini oraya düşürür yalnız bu kuşların iyi olanlarıda vardır şöyle ayırt etmek gerekir

a)kendisine yer edinip oynayan kuşlar;
bu kuşlar kendilerine yer edinip bir yere düşürseler dahi
bu kuşlar kendisini bitirmeden yer yaptıkları yere asılmazlar
son çare olarak kendi hedefine indiremesse ozaman yer yaptıkları yere kendilerini düşürürler(bu kuşların altından çok iyi yavu gelir ama -b-sınıfından ayırmak gerekir) bunlar iyi ve kaliteli kuşlardır

b)kendisine yer edinip oynamayan kuşlar;
bu kuşlar kötü kuşlardır sadece yaptığınız ufacık hata kuşun yer yapmasına ve ömrü boyunca birdaha oynamamasına sebep olur yerini değiştirsen dahi işin kolayına kaçmak için kendisini illa biryere düşürür veya muhakkak biryere sokar kendisini
hatta bu kuşlarda uçurucunun hata bile yapmasına gerek yoktur bunlar ilk fırsatta kendisini sokacak biryer yaparlar bu tarz kuşlarda -a-sınıfının aksine kötü kuşlardır

bu kuşların hemen hepsinin ortak özelliği bu kuşlardan bu huylarını söküp alamassınız can çıkar huy çıkmaz olayın en vahim tarafı soylarındada aynı kötü huylar devam eder çok ustasınızdır belki yavrulara huyları geçmez ama illa kardeşlerinde veya torunlarda gene aynı hataları verebilir bi garantisi yoktur (bu tarz kuşları besleyenler ömürboyu acaba bu yavru bu huyu yaparmı korkusuyla yavrularını ve ekelerini uçururlar bu kuşları yok etmedikçe bu endişe devam eder)

benim kısaca özetlemek istediğim oyununu devam ettirmeyen veya bir daha açmamak üzere oyununu bırakan
her nasıl olursa olsun sonu olmayan sonu hüsran olan kuşları
besleyip çoğaltmamak gerekir ve butarz kuşların oynasa dahi gözümüzü boyamaması gerekir yada hatasıyla kuşlarımızı kabüllenmek gerekir

bencede kümes kümes kuş beslemektense 1 takım hatasız kuş beslemek daha iyidir HERKEZE SAYGILAR

Öcelikle herkeze çok selam. bu siteye yeni üye oldum. gezinirken konu dikkatimi çekti bende bişeyler yazayım dedim.

arkadaşlar şimdi ilk olay kuşun yapışması nın kötülügü nedendir neden sevilmez : kuşun uçuş zamanınmdan önce inmesi ve oyun yapmaktan kaçmasıdır buyüzden istenilmeyen bi olaydır herkez biliyor. vede bir kuşçu için en kötü kuştur kimse beslemek istemez.

ikinci si ise kuşun uçuşsüresini tamamlayıp oyununu yapıp yere yere düz inmesi aynı oyuna girmememiş bir yavru gibi, bu tarz kuşlar genelde yere yakın gelen kuşlardır çok sıkıştırılmassa, bir kaç gün ara verilip dinlendirilip uçurulursa herzaman görevini yapar ve düz şekilde iner. ama bu kuşta makbul değildir kuşun kusuru vardır bütün yaptığı güzellikleri sonuç olarak inmesiyle mahveder.

ücüncüsü ise herzaman herşartta uçup oyununu yapıp yere perdahlayarak takla vurmadan inmesi : bu tarz kuşta bi eksiklik yoktur önemli olan uçuş süresini tamamlayıp oyununu yapıp oyunsuz bir kuş gibi inmemesi değilmidir. bu işte siz değerli arkadaşlarım abilerim ustalarım soruyorum kuşun yapışmasına kızdıgımız etken azuçup istediği zzaman inmesi değilmi evet bu peki takla atarak inmiş aztakla atarak inmiş harmanlayarak inmiş perdahlayarak inmiş ne fark eder bence hiçbir şey farketmez. ha sahi kupaya uçuruyosan artistik puanın biraz daha fazla olur perdahlayan puan almaz taklaatan puan alır harmanlayıp takla atan dah fazla puan alır.
peki kuş harmanlaya harmanlaya 8-10 takla vurarak iniyo ama oyun 3 sınıf, biride perdahlayarak iniyo oyun 1 sınıf kupaya uçurdunu diyelim hangisi geçer (buarada bende kupa takıntısıyok çok arkadaşta bu kupatakıntısı var biliyorum artık insanlar zefkine değil kupaya göre kuş besliyolar oda ayrı biz zevk gerçi nediyelim) yani kısacası kuşalrda özellikler var kuşu daha kaliteli yapan kimisi uzun kaçar kimisi kısa kaçar çok sefer yapar kimisi az takla vurur fişekte kimisi çok takla vurur kimisi uzaktan atlar kimisi yakından atlar bunlar çogaltılar hepsini zaten bi kuşta toplamak mümkün değil olmasınında imkanı yok. ha bazılarımız içinden bende var diyebilir ama onagöre kusursuzdur bu işin sonudur o kuş bana göre yolun daha başıdır yani kuşun iyiliği adamına göre görecelidir.

arkadaşlar çok yazdım ama bu konuda çok önemli burada okuduğum kadarıyla güzel sohbetler var güzel konular açıyosun ama bazen çok kırıcı oluyosunuz çünki iggneyi önce kendine batıracaksınki sonra çuvaldızı başkasına batırabimelisin. konu açılıyor güzel genelbi konu okonud herkez fikirlerini kesin ve kati olarak söyleyebilir ama konunun içine bir kuşçu arkadaşımız kuşunu katıyo onlara karşı çok kırıcı ve duyarsız yazıyosunun bu benim fikrim butür kuşun kalitesiyle ilgili konulrda bence kimse kendi kuşunu katmasın sadece bildiklerini ustalıklarını yazsın kimsede kimdeyi kırmaz..

herkeze saygılar hastalıksız kümesler ve iyi kuşlar uçurmak nasipolsun

KIRIKALELİ METİN

Tahir Kemal Bozoglu' Alıntı:
Merhaba Istanbul`dan Oyun kusu Bey.

Kusura bakmayin isminizi yazmadiginiz icin size böyle hitap etmek zorunda kaldim.

Size yasanmis bir örnek vermek istiyorum,belki bu bahsedecek oldugum örnegi bir cok arkadasimizda yasamistir.

Konu sudur...

Gectigimiz senelerde patenti bize ait olan 2 yasinda bozakkuyruk bir disi ucurduk,kusun oyunu gercektende göz doldurucu ve etkileyiciydi bize göre fakat,kusun inis hareketleri diger kuslara göre cok farkliydi.Normal anne bir baba ayri kardesleri veya baba bir anne ayri kardesleri bu oyunu yapmiyor sadece öz kardesleri bu oyunu yapiyordu.
Kus seferini tamamlayip inmeye geldiginde,yere normalde 2-3 m gelmek kaydiyla oyun yapan kus inme vakti geldiginde 2 ve 2 m nin altina oyuna geliyor sicriyordu tur aliyordu,gene geliyor ayni sekilde yapip tur aliyordu bunu yaklasik 8 ila bazen 15 sefer yapiyordu vede her seferinde bir takla az veya turunu kisa tutuyordu.Kus hedefini dövüyor,dövüyor en son gelmesinde ise 1 m`nin altina girip kendini yukari aliyordu tek takla atmadan 5 m yükseklikten kendini tas gibi birakiyordu.

Simdi sorum sudur oyun kusu bey.. !

Bu kus sizce yapisiyormu,yoksa taklasizmi konuyor vede bu kus beslenirmi...?

En iyi ve en nadide kuslarin,dostlarimda olmasi dileklerimle,saygilar...
bence bakılacak bı guvercın her kım bu tıp durumlarda kus taklasız ındı derse hakaret sayarım 14 -15 tane hamleyı kıme anlatacak bunu dıyenler ıyı gunlerde besleyın herkese boyle guvercınler ucurmak nasıp ettısın Allah saygılar

KIRIKKALELİ METİN' Alıntı:
Öcelikle herkeze çok selam. bu siteye yeni üye oldum. gezinirken konu dikkatimi çekti bende bişeyler yazayım dedim.

arkadaşlar şimdi ilk olay kuşun yapışması nın kötülügü nedendir neden sevilmez : kuşun uçuş zamanınmdan önce inmesi ve oyun yapmaktan kaçmasıdır buyüzden istenilmeyen bi olaydır herkez biliyor. vede bir kuşçu için en kötü kuştur kimse beslemek istemez.

ikinci si ise kuşun uçuşsüresini tamamlayıp oyununu yapıp yere yere düz inmesi aynı oyuna girmememiş bir yavru gibi, bu tarz kuşlar genelde yere yakın gelen kuşlardır çok sıkıştırılmassa, bir kaç gün ara verilip dinlendirilip uçurulursa herzaman görevini yapar ve düz şekilde iner. ama bu kuşta makbul değildir kuşun kusuru vardır bütün yaptığı güzellikleri sonuç olarak inmesiyle mahveder.

ücüncüsü ise herzaman herşartta uçup oyununu yapıp yere perdahlayarak takla vurmadan inmesi : bu tarz kuşta bi eksiklik yoktur önemli olan uçuş süresini tamamlayıp oyununu yapıp oyunsuz bir kuş gibi inmemesi değilmidir. bu işte siz değerli arkadaşlarım abilerim ustalarım soruyorum kuşun yapışmasına kızdıgımız etken azuçup istediği zzaman inmesi değilmi evet bu peki takla atarak inmiş aztakla atarak inmiş harmanlayarak inmiş perdahlayarak inmiş ne fark eder bence hiçbir şey farketmez. ha sahi kupaya uçuruyosan artistik puanın biraz daha fazla olur perdahlayan puan almaz taklaatan puan alır harmanlayıp takla atan dah fazla puan alır.
peki kuş harmanlaya harmanlaya 8-10 takla vurarak iniyo ama oyun 3 sınıf, biride perdahlayarak iniyo oyun 1 sınıf kupaya uçurdunu diyelim hangisi geçer (buarada bende kupa takıntısıyok çok arkadaşta bu kupatakıntısı var biliyorum artık insanlar zefkine değil kupaya göre kuş besliyolar oda ayrı biz zevk gerçi nediyelim) yani kısacası kuşalrda özellikler var kuşu daha kaliteli yapan kimisi uzun kaçar kimisi kısa kaçar çok sefer yapar kimisi az takla vurur fişekte kimisi çok takla vurur kimisi uzaktan atlar kimisi yakından atlar bunlar çogaltılar hepsini zaten bi kuşta toplamak mümkün değil olmasınında imkanı yok. ha bazılarımız içinden bende var diyebilir ama onagöre kusursuzdur bu işin sonudur o kuş bana göre yolun daha başıdır yani kuşun iyiliği adamına göre görecelidir.

arkadaşlar çok yazdım ama bu konuda çok önemli burada okuduğum kadarıyla güzel sohbetler var güzel konular açıyosun ama bazen çok kırıcı oluyosunuz çünki iggneyi önce kendine batıracaksınki sonra çuvaldızı başkasına batırabimelisin. konu açılıyor güzel genelbi konu okonud herkez fikirlerini kesin ve kati olarak söyleyebilir ama konunun içine bir kuşçu arkadaşımız kuşunu katıyo onlara karşı çok kırıcı ve duyarsız yazıyosunun bu benim fikrim butür kuşun kalitesiyle ilgili konulrda bence kimse kendi kuşunu katmasın sadece bildiklerini ustalıklarını yazsın kimsede kimdeyi kırmaz..

KIRIKALELİ METİN

teşekkürler metinbey sitemize hoşgeldiniz

çuvaldızı başkasına batırmadan iyneyi kendimize dokundursak heralde çuvaldız batırmaktan vazgeçeriz

sizinde tespit ettiğiniz gibi malesef bazı arkadaşlar çok kırıcı oluyorlar

gençosman^^' Alıntı:
KIRIKKALELİ METİN' Alıntı:

KIRIKALELİ METİN

teşekkürler metinbey sitemize hoşgeldiniz

çuvaldızı başkasına batırmadan iyneyi kendimize dokundursak heralde çuvaldız batırmaktan vazgeçeriz

sizinde tespit ettiğiniz gibi malesef bazı arkadaşlar çok kırıcı oluyorlar
HOŞBULDUK HEMŞERİM. HERKEZE ÇOK SELAMLAR OLSUN

aslını böylemek gerekirse ben kuşçuyum yetiştiriciyim diyen kuşcuların en büyük sorunu bu olmalıdır zevkler ve renkler tartışılmaz herkes istedigi kuşu besler ama ben kendi şahsıma konuşuyorum ve kuşculuga yeni başlayanlara da bir yetiştirici olarak önemle şunu söylemek istiyorum 1 kesinlikle yapışan 2 kanat elleyen 3yer yapan kuşa aya bile gitse hizmet etmemeli 40 tane kötü olacagına 2 tane iyi kuş beslemeli hiç duydunuzmu kurt tan kuzu çıktıgını kurt tan kurt çıkar kuzudan kuzu lafın gelişi söylüyorum ASLI KURT TUR KURT YAVRUSU KURT OLUR canım sıkıldıkca yeni başlayanlara anlamayanlara yardımcı olabilmek bilgilendirmek amacı ile bilgilendiirmeye çalışıyorum amaç kuşculugu daha bilinçli bir şekilde daha ileriye götürebilmek gerçek bir kuşcunun 5 10 metre oynayan 30 40 kuşa degil 30 40 metre giden 4 yada 5 kuşa ihtiyacı olmalıdır ben burada kesinlikle reklam amaclı bir şey yazmıyorum çok kişi beni tanır bir çok kişide tanımaz kuşçuluk disiplin gerektirir ben disiplini şöyle saglıyorum 1 bilmedigim kuşa hizmet etmem 2yapışan kanat elleyen yer yapan kuşlara hizmet etmem bırakın dostlarımı tanımadıgım bir insana dahi besle diye vemem kimsenin kuşuna tenezzül etmem kimsenin kapısına davetsiz ve destursuz gitmem kaybolup 3 5 gün sonra gelen kuşu beslemem kimseye vermem keserim sarhoş bile olsa insan bir başkasının evini burayı bizim ev sandım diyebilirmi gelecekti niye gidiyor ancak atmaca kovalar gelirse veya geceye kalır kaybolursa kümesime girebilir kuş peşine gitmem bazıları gibi kapı kapı kuş aramam bir bırakıp bir başlayıp mevsim lik kuş beslemem görüyoruz bazıları bunlar başınızı agrıttıgım için özür diliyorum0 40 yaşında kendilerini kuşçu sanan kişiler kışın kuşun bakıma ihtiyacı varken götürür satarlar yaz gelincede yü zsüz yüzsüs kuş toplamaya çıkarlar sattıkları kuşların çoguda emanettir bunları yaşıyoruz arkadaşlar belki başınızı agrıtıyorum ama kuşculuktan nefret ettir diler ha diyecek sinizki yanlış bir adammısın onuda söyleyeyim kime evimi bahçemi ekmegimi aşımı açtıysam hep sırtımdan vurdular yani iyi niyetli olmam kuşa önem vermemem kimseden esirgememem benim suçum hem bedava kuş verdim hem hesap verdim hemde kötü oldum gerisine siz karar verin adamlar benim verdigim kuşla benim kuşuma pırıltı veriyor böyle bir yüzsüzlükler yaşadım bundan sonra para ile de olsa adama kuş veriyorum inanın diye söylüyorum 30 35 tane keyfi kestim neyapayım kafam bari dinç saygılarımla

Kusura bakmayın ama ben sizlerin bazı görüşlerinize katılamayacağım, eskilerin bir lafı vardır her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır diye, belki duyanınız vardır ?

Ankara'lı eski kuşçuların bir çoğu kendisini tanırlar Urfalı Yusuf çavuş derlerdi rahmetliye 1982 yılında vefat etti,dörtyoldaki eski kuşçular kahvesinin orada dükkanı vardı,urfadan kuş getirip satar geçimini öyle sağlardı.
Urfa'da meşhur çavuş beyazları uçurup oynatan eski kuşçulardan, Urfalı gadonun ,sobacı şükrünün ve inci babanın babası rahmetli mikri babanın arkadaşı olurdu kendisi.
Vefaat etmeden önce urfanın en meşhur kuşlarını bana ve ankarada birkaçkişiye verirdi,enson gadonun çakmaklılarını sobacı şükrü vefat edince hanımından alıp getirmişti,kuşçulukla ilgili bilgilerimin büyük bi çoğunluğunu ondan ve mikri babadan öğrendim.
Ben onlardan öğrendiğim bir çok şeyi kuşçuluk hayatım boyunca tatbik ettim ve hiçde yanılmadım,tabi şimdiki yeni nesil genç kuşçulara bunlar masal gibi gelir ve hiç kaale almazlar.
Onun için ben peşinen söyliyeyimde sonradan polemik konusu olmasın,ben şimdiki gençler gibi kuşçuluktan fazla anlamam,onlar daha iyi bilirler.
Rahmetli Yusuf Çavuştan öğrendiğim en önemli şeylerden bir taneside; kuşun iyisi ya kanat açar,yada sersem olur lafıdır.
Onun için yukarıdaki 3 numaralı şıkka katılmıyorum.

SEVGİLİ CEVDET AMCA..

SİZ BÜYÜKLER BUNU DAHA İYİ BİLİRSİNİZ KANAT AÇAN KUŞ CANI YANDIĞI İÇİN SEFERE GELMEZ BU YÜZDEN OYUNDAN KAÇAR.. KANAT AÇIP KAPATAN VE BİRDAHA AÇMAYAN DERSEN TMM O DURUMDAKİLERİ BENDE SAKLARIM BESLERİM.. AMA BİR AÇIP BİR KAPATAN BENCE YARAMAZ (BİR GÜN UÇAN 5 GÜN YATAN).. SAYGILAR BİZDEN..

Bu iş deneme yanılma işidir,ben yazımdada belirttim,denemeden ahkam kesmek,bir nevi yalancılıktır, kuş dirsekli olursa kolay kolay açtığı kanadı kapamaz,üstten ellersede kolay kolay kapamaz,ama yavruluk döneminde,havayi başta bol takladan ve sertlikten dolayı kanat açar veya eller,bu kuşlar sonradan sersemlikten çıkınca kanadını kapatır.
Hem kanat açan bi kuşun illa yavrusuda kanat açacak diye bi kaidede yok.
Kuşun sahibi kanat açan kuşunun genetik yapısını ve genetik özelliklerini biliyorsa kanat açan kuşunu uçurmadan yatırıp damızlıkda yapabilir.
Bütün bunlar aynı kuşları çok uzun bi süre besleyip (30,40 yıl gibi) kuşlar hakkında kayıt tutmakla meselenin aslını bilmekle ve hangi kuşu hangi kuşla eşleştirmeyi bilmekle çözülebilir.

Kolay gelsin.

SİZ DAHA USTASINIZ..

Geri