Yavru Kedinizin Sağlığını Nasıl Kontrol Edeceksiniz?

Tweety

Admin
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
8,000
Tepkime puanı
1
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Doğada, büyük kediler sosyal ilişkilerini sürdürmek için temizlik ve bakım zamanını kullanırlar. Benzer bir şekilde, yavru kedinizi düzenli sağlık kontrolünden geçirerek onunla aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz. Bunu küçüklüğünden itibaren yapmaya başlamanız iyi bir fikir olacaktır – bu şekilde, yavru kediniz çok geçmeden bunun doğal rutinlerinden biri olduğunu düşünmeye başlayacaktır.

İşleri kolaylaştırmak
Yavru kedinizi kontrol etmeden önce, kendisi rahat hissettiği bir yer seçin – kucağınız veya yatak olabilir. Yavru kedinizi kontrol ederken, olabildiğince nazik davranın ve yumuşak bir ses tonuyla rahatlatıcı sözler söyleyin.

Nefes alma ve karın
Yavru kedinizin nefesini dinleyerek düzenli olduğundan ve zorlanmadığından emin olun. Çok nazik bir şekilde, ellerinizi yanlarında gezdirerek olağandışı bir şey olup olmadığına bakın.

Kulaklar ve gözler
Yavru kedinizin kulaklarına bakarak dış kulakta çizik, enflamasyon ya da koyu renkli kalıntılar olup olmadığını kontrol edin. Yavru kedinizin gözlerinin etrafında akıntı, enflamasyon veya incinme izleri olup olmadığına bakın. Asla gözbebeğine dokunmayın ve veterinerinize danışmadan damla kullanmayın.

Ağız ve burun
Yavru kedinizin ağzını nazikçe açın ve kırık diş, dişeti iltihabı ya da plak birikintisi olup olmadığına bakın. Yavru kedinizin burnu genel sağlığının göstergesidir – soğuk ve nemli olmalıdır. Eğer yavru kedinizin burnu sertleşmişse veya çok hapşırıyorsa, üşütmüş olabilir. Eğer durumdan fazla endişelenirseniz, veterinerinizden randevu alıp daha kapsamlı bir check-up yaptırın.

Pençeler
Yavru kedinizin pençelerinin kırık veya eksik olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca patilerinin arasındaki yumuşak kısımda zedelenme olup olmadığına bakmalısınız. Ayaklarına hafifçe bastırdığında pençelerini çıkaracaktır – keskin olduğunu unutmayın!

Veterinerinize danışın
Herhangi bir endişe duyarsanız, 1-2 gün süreyle yavru kedinizi izleyin. Hala iyi olduğundan emin olamazsanız, veterinerinizi arayın.
Veteriner ziyareti başlıklı yazımızda bu konu hakkında ayrıntılı bilgi ve faydalı ipuçları verilmiştir.
 
Geri
Üst