Web Analytics

Türkiye'nin En Kaliteli Hayvansever Platformu!

Temiz arayüz, yenilikçi bakış açısı ve stabil bir duruş. Türkiye'nin ilk ve tek marka tescilli hayvanseverler platformu "Hayvanlar.com.tr"
Sevimli dostlarımız hakkında her tür bilgiye rahatça erişip sorunuzu sorabileceğiniz tek platform.

Aksırtlı ağaçkakan

Mert

Moderatör
Katılım
6 Ağu 2021
Mesajlar
7,276
Aldığı Beğeni
1
Yaş
37
Konum
Alaska
Minik Dostum
  1. Kuş
Tanımı
Ağaçkakangiller (Picidae) familyasına ait 24-26 cm boyunda bir kuş türüdür. kanatlarında lekeden ziyade beyaz noktaların oluşturduğu yatay çizgiler vardır ve bu çizgiler sırt bölgesini de kaplar. Bu özelliği ile orman alaca ağaçkakanı, alaca ağaçkakan ve ortanca ağaçkakandan kolayca ayrılır. Benzer beyaz sırt çizgilerine sahip küçük ağaçkakandan ise iri cüssesi ve boynun yan tarafından yakaya, gagaya ve baş kısmına uzanan siyah çizgilerin daha kalın ve belirgin oluşuyla ayrılır. Erkeğin kafası kırmızı, dişininki siyahtır.


Habitatı
Avrupa kıtasının aşağı ve yukarı orta enlemlerinde var olan bir türdür.Güney kesimlerde yayla ve ormanlık alanlarda fakat daha ılık olan güney yamaçları tercih eder.
Nadir görülen bir türdür. Yaşamak için geniş, yaşlı ormanlara ve bol miktarda ölü ağaç gövdelerine ihtiyaç duyar. Ekonomik anlamda ağaçlandırılıp, düzenli kesim yapılan bölgeler bu hassas türe geniş bir yaşama alanı sunmamaktadır.




Yayılışı
D.l.leucotos alt türü Orta ve Kuzey Avrupa'da görülürken, D.l.lilfordii alt türü Balkanlarda ve Türkiye'de görülür.
Kamçatka, Çin, Kore ve Japonya'da da görülebilir.




Beslenme
Ana besin kaynağı, ağaçların gövdelerinde bulunan ağaç kurtları ve böceklerdir. Tohumları ve böğürtlen gibi meyvaları da yer.




Biyolojisi
Çürümüş bir ağaç gövdesinde 7 cm çapında 30cm derinliğinde bir yuva oyar. 3 ila 5 adet kadar beyaz yumurta yapar, ve 10-11 gün kuluçkaya yatar.

Eski- Yugoslavya'da Nisan'ın sonunda yumurtaya yatar. İskandinavya'da bu Nisan sonu ve Mayıs başıdır.




Göçü
Göçmeyen ama bölgesinde dağınık bir hareket izleyen bir türdür.Rusya ve Sibirya'da üreyen bireylerin az ya da çok, sonbahar ve kış bu bölgelerinin biraz daha dışına taştıkları gözlenmiştir.Rusya'da gözlemlenmiş büyük sayılarda Orman Ağaçkakanı hareketleri sırasında , bu tür ile ilgili çok az sayıda kayıt elde edilmiştir. Muhtemelen, güney bölgelerindeki alanlarını terk etmemektedirler.




Popülasyonu
Kuzey Avrupa'da sayısı oldukça azalmış, İsveç'te hükümet tarafından koruma altına alınmıştır. Avrupa'da ki yayılımın eskiden çok daha geniş olduğu düşünülmesine karşın hakkında pekte fazla bilgi sahibi olunmadığından azalmasına kesin bir sebep gösterilememektedir.




Davranışları
Tüm yıl boyunca neredeyse yanlız yaşar. Üreme dönemi dışında dağınık bir yayılım gösterme sebebi olarak o alanda ki yem durumu gösterilebilir. Bazı bireylerin üreme bölgesini terk etmedikleri düşünülmektedir.Tek eşli bir üreme gerçekleştirip, yıldan yıla aynı eş ile üreme gerçekleşir.Erkek bölgesini duyurmada dişiye göre daha fazla sıklıkla vuruş yapar. Beslenme alanlarını Diğer ağaçkakan türlerinden küçük, ortanca, alaca, yeşil ağaçkakan ve orman ağaçkakanıyla paylaştığı gözlemlenmiştir. Bu gibi durumlarda aynı ağaç ve dal üzerindeki bahsi geçen diğer ağaçkakanlar konumlarını ak sırtlı ağaçkakana göre düzenlemektedirler. Kendi beslenme alanlarını, geri çekilerek bu bölgeye giren ak sırtlı ağaçkakanlara teslim ederler.
 
Tüm sayfalar yüklendi.

Bu konuyu görüntüleyenler

Benzer konular